(24)

Historien om Ryssland : Myten som maktens redskap

ljudbok och e-bok


Ingen annan nation har skrivit om sin historia sĂ„ mĂ„nga gĂ„nger som den ryska, allt för att passa makthavarnas intressen. Ingenstans har orden ”den som behĂ€rskar det förflutna behĂ€rskar framtiden” varit mer sanna Ă€n i Ryssland. Hur ryssarna har kommit att stĂ€ndigt omarbeta berĂ€ttelserna om sitt förflutna Ă€r inte bara en viktig aspekt av historien – det Ă€r ocksĂ„ relevant i förstĂ„elsen för hur landet tĂ€nker och agerar idag.

FrĂ„n grundandet av Kievriket till Putins invasion av Ukraina beskriver Orlando Figes tusen Ă„r av historia utifrĂ„n ett helt nytt perspektiv, genom att titta pĂ„ hur personer och hĂ€ndelser format landets utveckling. Om det sĂ„ handlar om Ivan den förskrĂ€ckliges kröning, ryska revolutionens ohyggligheter eller myten om Moder Rysslands heliga uppdrag avslöjas krafterna bakom ryskt agerande genom tiderna. I denna mĂ€sterliga skildring finns nycklarna till att förstĂ„ vilka drivkrafter som styrt Ryssland frĂ„n medeltiden till idag. Med fĂ€ngslande berĂ€ttarstil och intellektuell skĂ€rpa utforskar författaren de autokratiska tendenserna, förestĂ€llningarna om tsaren som folkets fader, den ”ryska sjĂ€len” och den upplevda skymfen frĂ„n vĂ€stvĂ€rlden.


UpplÀsare: Lars Winclair
LĂ€ngd:

4.3

24 recensioner

Bj?rn

2024-05-07

Den bÀsta boken om Ryssland och dess historia jag lÀst.

Jonas

2024-04-03

Utomordentligt genomgÄng av Rysslands historia. Dock ska man komma ihÄg att den förvisso intressanta analysen av de allra senaste Ärens utveckling med kriget i Ukraina och framtiden för Ryssland Àr författarens spekulationer och man bör betrakta dem som just sÄdana.