(36)

Historia Nu Dok: Sverige och kalla kriget

ljudbok


Kalla kriget var pÄtagligt för hela vÀrlden. Det alliansfria Sverige tvingades inordna sig i en global konflikt mellan USA och Sovjetunionen, som uppstod i direkt anslutning till andra vÀrldskriget. Sverige kom att profilera sig som ett fredligt och alliansfritt land pÄ den internationella arenan, samtidigt var vi i allra högsta grad redo för krig och attacker.

Men hur involverade var Sverige i det kalla kriget? Var vi passiva observatörer som studerade supermakternas kamp? Eller var vi i sjĂ€lva verket involverade? Och om sĂ„ var fallet, nĂ€r skulle vi dĂ„ ha dragits in i det? Flera hĂ€ndelser i Sveriges 1900-talshistoria – dĂ€ribland ubĂ„tar som gĂ„r pĂ„ grund, ertappade spioner och nedskjutna flygplan – visar att kriget var nĂ€rmare Ă€n vad mĂ„nga tror idag.

Historia Nu Dok Àr podden som gÄr historien pÄ djupet. I den hÀr samlade dokumentÀrserien fÄr du i tre avsnitt orsakerna till kalla kriget liksom Sveriges roll i vÀrldspolitiken. Programledaren Urban Lindstedt navigerar tillsammans med sakkunniga röster om den globala konflikt som pÄverkade efterkrigstiden.


UpplÀsare: Urban Lindstedt
LĂ€ngd:

3.6

36 recensioner

brytten

2023-09-29

Usel upplÀsare

Ronny

2023-08-11

det var mycket intressant