(19)

Hem till Niemis

ljudbok och e-bok


HELSINGFORS SKÄRGÅRD DEN 28 JUNI 1914. Gerda Ă€r pĂ„ sommarnöje tillsammans med sina tvĂ„ döttrar nĂ€r hennes man Oskar ringer frĂ„n hemmet i Vasa.»Kriget bryter ut snart, du mĂ„ste Ă„ka hem till Niemis. Det Ă€r brĂ„ttom. GrĂ€nsen till Sverige stĂ€ngs om tre dagar.«I all hast lĂ€mnar de sommarön och pĂ„börjar den lĂ„nga resan till Niemis, Oskars förĂ€ldragĂ„rd i svenska Tornedalen.I Helsingfors hamn trĂ€ngs ryska krigsfartyg. PĂ„ jĂ€rnvĂ€gsstationen vimlar resenĂ€rer och ryska soldater. Biljetterna till TorneĂ„ Ă€r slut, men Gerda lyckas muta till sig platser i en godsvagn.

Resan till TorneÄ Àr en resa genom Gerdas förflutna: En slÀktsaga som handlar om fasta slÀktband, starka kvinnor i en mansdominerad vÀrld, kÀrlek, otrohet, besvikelser och oro för framtiden. Kommer storhertigdömet Finland att helt införlivas med Ryssland? Har Oskar och sönerna lyckats fly till Sverige, eller har de tillfÄngatagits? MÄste familjen lÀmna hemmet i Vasa och flytta till Niemis som hon hoppades att hon hade lÀmnat för gott?

Annette von Sydow Àr jurist. Hon har under sitt verksamma liv varit Äklagare. Under de tio sista Ären före pensioneringen har hon arbetat för EU och EuroparÄdet med straffrÀttsliga frÄgor i bland annat NederlÀnderna, Albanien, Georgien och Pakistan.NÀr hon efter pensioneringen lÀste en samling slÀktbrev inspirerades hon att skriva om sin farmor och farfar och deras familjer och gick tvÄ skrivarkurser vid Folkuniversitetet. Hem till Niemis Àr hennes debutbok och hon arbetar nu med en fortsÀttning.

»Författaren mÄlar upp inlevelsefulla scener och karaktÀrer i tidstypiska miljöer och vÀver skickligt in tidsmarkörer sÄsom mordet pÄ guvernör Bobrikov. En lÀsvÀrd slÀktsaga om relationer mellan mÀnniskor och grannlÀnder under en historiskt intressant epok. En bra bok speciellt för historieintresserade lÀsare.« / Monica Wiksten Gideonsson, BTJ

»En fascinerande debutroman« /Hans Olov Ohlson, NSD


UpplÀsare: Magnus Tyrgrim
LĂ€ngd:

3.3

19 recensioner

C

2022-03-07

Jobbigt upplÀst! FÄr nog lÀsa boken istÀllet


Camilla

2022-02-23

UpplĂ€saren Ă€r mycket mĂ€rklig đŸ˜±

Marie

2022-02-22

Fantatisk, ville höra mer!!