(0)

Hedebysviten 2

e-bok


Som varje Ă„r behöver SillerĂ„n rensas. Tre mĂ€n ska utses för att gĂ„ pĂ„ flotten och utföra arbetet, det Ă€r en urĂ„ldrig tradition i Hedeby. Men nĂ€r en försteman ska vĂ€ljas kommer djupgĂ„ende konflikter i dagen. Baron Urse, som stĂ„r pĂ„ ruinens brant, förklarar att han sjĂ€lv tĂ€nker leda arbetet. År 1937 Ă€r privilegiesamhĂ€llet pĂ„ vĂ€g att förvandlas till folkhem, bondlandet till industristat, och baronen möter ovĂ€ntat motstĂ„nd.

Sven Delblancs romansvit om mĂ€nniskor och samhĂ€lle i drastisk förĂ€ndring Åminne, StenfĂ„gel, Vinteride och Stadsporten Ă€r ett av de mest betydelsefulla verken frĂ„n Sveriges sena 1900-tal. Med slĂ„ende insikt i mĂ€nniskans tragik och storhet och hennes plats i historien skapar Delblanc en romanvĂ€rld full av oförglömliga gestalter och motsĂ€ttningar med djupa rötter och lĂ„ngtgĂ„ende konsekvenser.

Sven Delblanc (1931-1992) var författare och litteraturforskare frÄn Uppsala. Efter debuten med EremitkrÀftan 1962 skrev han en mÀngd, romaner, essÀer och pjÀser. Böckerna om Hedeby utkom mellan 1970 och 1976 och lÄg till grund för en storslagen TV-serie. PÄ Nirstedt/litteratur Äterutges romanerna i tvÄ volymer.