(49)

Harvey

ljudbok och e-bok


”Cline skriver inget förutsĂ€gbart nidportrĂ€tt. Snarare Ă€r det hĂ€r en psykologisk studie av en patriarks fall, med eko av Gudfadern-filmerna.”

Aftonbladet

”sĂ„ skarp och samtidigt inte ett ord för mycket”

Arbetaren

”Cline lyckas dra sĂ„ mycket spĂ€nning och stress ur ett förlopp vi redan vet slutet pĂ„.”

Landskrona Posten

”tĂ€t och febrig”

Göteborgs-Posten

”[Cline] gör det med total kontroll och vĂ€ldigt mycket humor.”

Svenska Dagbladet

Om ett dygn ska domen falla, den som kan förĂ€ndra allt. Filmproducenten har flytt undan reportrarna och förskansat sig i ett lĂ„nat hus utanför New York. Han tĂ€nker pĂ„ att han mĂ„ste sĂ€tta igĂ„ng med ett nytt filmprojekt, att nĂ„gon borde filmatisera Don DeLillo; han tĂ€nker pĂ„ sina barn och barnbarn, ska de komma och hĂ€lsa pĂ„? Staben runt omkring – assistenter, medarbetare, tjĂ€nstefolk, en massös – trippar pĂ„ tĂ„ kring det faktum att nĂ„got avgörande ska hĂ€nda imorgon.

Med en berÀttarröst som ligger tÀtt inpÄ Harvey och skildrar hans vÄnda och alienering, projektioner, försvar och aggressioner lyckas Cline förvandla en figur som antagit symboliska dimensioner till en man av kött och blod. Hennes starka psykologiska portrÀtt kryper under skinnet pÄ lÀsaren.



3.1

49 recensioner

Nina

2022-01-24

Recension pÄ KARENINA.SE

David

2021-10-24

Kortromanen Harvey av Emma Klein gestaltar Harvey Weinstein dygnet innan domen ska falla. Konceptet Ă€r lĂ€ttfattligt, dramaturgin given och Cline spelar ett spel med lĂ€saren som vet vad som ska hĂ€nda. I efterhand inser jag att jag vĂ€ntade mig ett mĂ€nskligt portrĂ€tt: I praktiken vill jag ju att han ska straffas och förnedras offentligt. Men i teorin önskar jag den tuffare lĂ€xan att det inte Ă€r Harvey som Ă€r problemet: Harvey Ă€r ett symptom, nĂ„gon som förstĂ„tt spelet och spelat det till sin egen fördel. Individen har ett val och ansvar, men framför allt Ă€r det systemet som Ă€r fel. Cline siktar pĂ„ ett liknande mĂ„l, men anvĂ€nder medlet att lĂ„ta Harvey naivt avslöja sin naivitet. Han har ju följt reglerna! Kvinnorna var ju vuxna och han drogade dem ju inte ens! Romanens styrka ligger i Harveys aningslöshet, gestaltningen av hans privilegium. In i det sista planerar han en filmatisering av en DeLillo-roman. Han reflekterar över sina försök att gĂ„ ned i vikt och allt som krĂ€vdes var “fullstĂ€ndig förintelse“ Se dĂ€r! En affĂ€rsidĂ©! Det kan han sĂ€lja som ett bantningsmedel! Skarpast Ă€r nĂ€r han beskriver att bara Ă€r "ögonblicket i mitten" som skiljer sig, det dĂ„ övertalningen sker (om sex, finansiering av en film). DĂ€r kan det bli motstĂ„nd eller ta tid. Men före (han önskar sig nĂ„got) och efter (han fick det han önskade sig) Ă€r gĂ€spningar. Nu Ă€r första gĂ„ngen han konfronteras med att inte fĂ„ det han vill och han kan inte ta till sig det. Problemet Ă„ andra sidan Ă€r att Harvey ofta blir