(0)

Gult ljus

e-bok


Hon beskriver sin resa lÄngt efterÄt, men hon gör det inte av nÄgra nostalgiska skÀl. Hennes historia Àr snarare en rapport, dÀrför att hon vet att hon mÄste berÀtta. Det var en förvirrad resa fylld av lÀngtan - efter kÀrlek, efter nÄgot som var pÄ riktigt. Hon hamnade pÄ en ödslig ö sÄ lÄngt ut i havet att den kÀndes drömd. DÀr kom hennes framtid att formas, men hon visste det inte dÄ. Nu lÀngtar hon inte lÀngre. Hennes lÀngtan Àr stillad.

Pamela Jaskoviak skildrar den unga kvinnans naivitet och öppenhet pÄ gott och ont, och hon lyfter fram detaljer och stÀmningar med ett sprÄk som Àr bÄde skarpt och sensuellt, med en underton av sorg.

Pamela Jaskoviaks fingertoppskÀnsla för vÄr tids tomhetsupplevelse och fixering vid ytan har kommit till uttryck i allt hon skrivit. Hennes första roman, Agadir, my love var en bred berÀttelse som i huvudsak utspelade sig under resor och med nedslag i flera decennier. Gult ljus handlar ocksÄ om en resa; den varar inte lÀngre Àn ett par mÄnader, men bÀr ivÀg lÄngt bort, till Asien, och fÄr konsekvenser för resten av livet för den unga kvinna som Àr romanens berÀttare. Boken publicerades första gÄngen 2004.