(1)

Gulfen. En framtida krutdurk

e-bok


Arabiska halvön Àr rik pÄ energi och religion, men fattig pÄ frihet. PÄ nÄgra Ärtionden har Gulfstaterna förvandlats frÄn fattiga ökensamhÀllen till mÀktiga energiproducenter som hela vÀrldsekonomin Àr beroende av. De Àr djupt indragna i kriget om Syrien och det turbulenta Egypten. De stÄr öga mot öga med Àrkefienden Iran pÄ andra sidan Persiska viken.

I Saudiarabien och dess grannlÀnder Àr kontrasterna slÄende. Bitte Hammargren skildrar initierat en region dÀr det futuristiska och hypermoderna lever sida vid sida med medeltida traditioner. DÀr finns bÄde en extrem islamism och en ungdomsgeneration som törstar efter sociala friheter och politiska rÀttigheter.

Författaren har trÀffat makthavare och oppositionella, rÀttslösa migrantarbetare frÄn Asien och kvinnor som kÀmpar för jÀmstÀlldhet. Hon tecknar historiska bakgrunder och analyserar den politiska utvecklingen i en del av vÀrlden som kan bli nÀsta krutdurk. Den dag de Äldrande ledarna Àr borta eller nÀr energipriserna sjunker vÀntar dramatiska förÀndringar.