(58)

Gudar och odjur

ljudbok och e-bok


Det Àr strax före jul och kön pÄ postkontoret i Glasgow Àr lÄng, julkort och presenter ska skickas. Plötsligt rusar en svartklÀdd man med ansiktet tÀckt av en balaclava in i lokalen. Martin Pavel hukar sig ner pÄ golvet under mynningen pÄ en AK47. Hans ögon Àr helt fixerade pÄ det vettskrÀmda barnet som ligger bredvid honom och ser med förskrÀckelse pÄ hur barnets farfar lugnt hjÀlper rÄnaren att samla alla pengar i en sÀck. DÀrefter möter den gamle mannen rÄnarens blick och invÀntar skottet, en brutal avrÀttning och den svartklÀdde mannen försvinner.

Kriminalinspektör Alex Morrow har precis ÄtervÀnt frÄn sin förÀldraledighet och fÄr ansvaret för utredningen. Den gamle mannen var enligt alla vittnesmÄl en vÀnlig och Àrlig man med hög moral och socialistiska vÀrderingar. Det gÄr inte att upptÀcka nÄgon som helst kriminell belastning. Hur kom det sig att denna mönstermedborgare utan att tveka hjÀlpte en rÄnare?

Denise Minas Glasgow Àr en stad dÀr korruptionen sprider sig och underminerar hela samhÀllsstrukturen. MÀnniskor ljuger och bedrar, lÄter sig mutas och utpressar. MisÀr kan inte bekÀmpas. Godhet vÀcker misstÀnksamhet. Den som försöker kÀmpa emot Àr dömd att misslyckas, eller dö. Gamla arbetarhjÀltar och klasskÀmpar förvandlas till mÀn vars sista strid gÀller att till varje pris behÄlla sina egna förmÄner och sin egen makt. Makt som korrumperar.