(2)

Gudar och gudinnor i Norden

e-bok


Gudar och gudinnor i Norden Àr en kortfattad, överskÄdlig och lÀsvÀnlig bok om fornnordiska gudomligheter. HÀr presenteras deras egenskaper och utmÀrkande karaktÀrsdrag samt i vilka Àrenden de Äkallades. Vi fÄr ocksÄ veta vem som Àr slÀkt med vem, vem som har barn med vem och vilka gudar och gudinnor som Àr gifta med varandra. Varje gestalt presenteras med en kort text och författarens egna illustrationer.

NĂ„got ovĂ€ntat fanns det i den nordiska mytologin fler kvinnliga gudar Ă€n manliga. Trots det har tidigare skildringar koncentreras pĂ„ de manliga gudarna. Men hĂ€r finns samtliga med. FrĂ„n de mest kĂ€nda – Oden, Tor, Freja, Frej – till de mindre kĂ€nda: lĂ€kekonstens gudinna Eir, den blinde guden Höder, vĂ„gornas moder Ran och skidĂ„kandets gudinna Skade. Det handlar om kraftfulla och respektingivande gestalter och myterna kring dem Ă€r sannerligen spĂ€nnande lĂ€sning!

Lars Magnar Enoksen Àr sedan lÀnge bekant med de fornnordiska kÀllskrifterna. Han har frÀmst hÀmtat fakta frÄn den yngre Eddan som berÀttar mycket om gudavÀrldens invÄnare.

Lars Magnar Enoksen Àr nybliven svensk mÀstare i glimabrottning, runolog och författare. PÄ Historiska Media har han utkommit med flera böcker som tar upp Àmnen som runor, vikingatida stridskonst och fornnordisk mytologi.