(0)

Gubbdagis

e-bok


PÄ Asperö i Göteborgs södra skÀrgÄrd finns ett Gubbdagis. Det Àr en grupp mÀn mellan 65 och 79 som har det gemensamt att de tycker om att vara sysselsatta. De gillar att ha en uppgift, och de gillar att trÀffas. Efter lÄnga yrkesliv inom sjöfartsnÀringen, Volvo, Götaverken, sjukvÄrden och kriminalvÄrden har de efter pension ett behov av att sÀtta annat i hÀnderna. PÄ Gubbdagis fÄr de snickra, mÄla, slipa, lyfta, kÄnka, laga och fixa allt efter uppkomna behov i det lilla samhÀllet. Det började med ett bÀnkprojekt. Men pÄ Asperö sitter inte gubbarna still. De vill göra nytta och lÀra sig nya saker. Fylla sina mÄndagar med mening vid sidan om barnbarn och familj, eller fylla sina mÄndagar med mening i brist pÄ barnbarn och familj. Det mÄr de bra av, det Àr faktiskt ren vetenskap.

Fotografen Lisa Thanner och författaren Malin Clausson har följt gubbarna pÄ Gubbdagis under ett lÀsÄr. Hösttermin som vÄrtermin.

------

Malin Clausson, författare och journalist sedan 30 Är, bland annat pÄ tidningar inom dagspress och samhÀllsmagasin som Göteborgs-Posten och Faktum. För barn har hon skrivit Ada-serien, pÄ Speja förlag, som ocksÄ blivit barnradio. För vuxna har hon författat flera reportageböcker och biografier inom kultur- och samhÀlle.

Lisa Thanner, frilansfotograf i Göteborg med inriktning pĂ„ reportage och portrĂ€tt, bĂ„de för dagstidningar, magasin och företag. I mĂ„nga Ă„r var hon anstĂ€lld pĂ„ Göteborgs-Postens bildredaktion men driver sedan 2016 eget. Lisa Ă€r flerfaldigt prisbelönt, bland annat i den prestigefyllda tĂ€vlingen Årets Bild.