(5)

Grymma april

e-bok


»Tillhör Ismail Kadares absolut frÀmsta verk - en förtÀtad kombination av grekiskt ödesdrama, saga, satir och Kafkas Slottet.« Nils Schwartz, Expressen

I samma stund som den 26-Äriga bergsbon Gjorg Berishas bror mördas av en granne Àr hans eget liv förbrukat. Byns sedvanerÀtt - Kanun - som styr livet pÄ det albanska höglandet, krÀver att Gjorg först tar livet av sin brors mördare för att sedan sjÀlv bli fÄngatagen och avrÀttad. Efter att ha skjutit mördaren fÄr Gjorg 30 dagars nÄd, inte tillrÀckligt med tid för att genomleva slutet av april mÄnad.

Ett ungt par besöker bergen under sin smekmÄnad för att studera platsens urÄldriga sedvÀnjor, Àven den om blodsfejd. De möter Gjorg och den nygifta bruden kÀnner starkt för hans öde, sÄ pass stark att till och med dessa »civiliserade« frÀmlingar riskerar att bli indragna i vendettans ödesdigra mekanismer.

I Grymma april undersöker Ismail Kadare bÄde Gjorgs och det unga parets öden genom en Àndlös vÄldscykel - dÀr obligatoriska mord ingÄr - och den grymma effekten den har pÄ deras respektive liv. HÀr i översÀttning av Dagmar Olsson, med ett nyskrivet efterord av journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman.

ISMAIL KADARE [f. 1936] Àr en albansk författare med franskt medborgarskap. Han fick sitt internationella genombrott redan med debuten Den döda arméns general [1963] och hans romaner finns i dag översatta till över trettio sprÄk. Med Grymma april [1978] fortsÀtter Modernista den nyutgivning av Ismail Kadares författarskap som inleddes med romanerna Krönika i sten [1971], Den hÄrda vintern [1973] och Drömmarnas palats [1981].