(740)

Gruppen

ljudbok och e-bok


Hanna kommer till Madrid för att arbeta pÄ Pradomuseet och allt i staden Àr inbjudande och förföriskt. En kvÀll trÀffar hon en grupp fÀrgstarka unga svenskar som bestÀmt sig för att maximera sin tid i metropolen, som Àgnar varje het sommarnatt Ät att krama musten ur livet. Hanna dras till deras förtrollade krets, ivrig att fÄ deras bekrÀftelse. Men de har resurser som hon inte har och efter hand fastnar hon i en hÀrva av lögner och dubbelspel som riskerar att fÄ fruktansvÀrda konsekvenser. Kommer de inse vem hon egentligen Àr?

"Gruppen" Àr en febrig och gastkramande psykologisk roman om tillhörighet och utanförskap, drömmar och besatthet. Det Àr Sigge Eklunds första roman sedan den uppmÀrksammade "In i labyrinten" frÄn 2014.

"Vad gör Sigge Eklund i en tid nÀr nÀstan alla skriver utvecklingsromaner? Han ger oss en slukvÀnlig berÀttelse om osunda men inte orimliga begÀr, som just för att den saknar tydlig kritisk udd skapar en intressant förvirring kring vad framgÄng och Àkthet faktiskt Àr."

Lyra Ekström LindbÀck, Expressen

"Sigge Eklund Ă€r pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt en skicklig berĂ€ttare och visar Ă€nnu en gĂ„ng prov pĂ„ psykologisk skĂ€rpa. Men 'Gruppen" Ă€r ocksĂ„ en roman om klasstillhörighet. Ett Ă„terkommande inslag Ă€r överklassens attityder och konkreta maktmarkörer och Hannas stĂ€ndiga kĂ€nsla av underlĂ€gsenhet gentemot de andra, dem som hon försöker att efterlikna [
] allt svĂ„rare att lĂ€gga ifrĂ„n sig, och utgĂ„ngen Ă€r befriande osĂ€ker Ă€nda fram till slutet."

Torun Börtz, BorÄs Tidning

"Hans personportrÀtt Àr inkÀnnande och oförlÄtande pÄ samma gÄng, och sökarljuset sveper över det vi inte vill kÀnnas vid hos oss sjÀlva: att vi Àr för hungriga efter kontakt, ibland sÄ att vi vill sluka, eller bli, de mÀnniskor pÄ vilka vi projicerar vÄr lÀngtan. Att det kanske inte Àr sant att vi vill 'vara bra mÀnniskor'. Inte hela tiden."

Martina Montelius, Göteborgs-Posten

"För att lÀsa Eklund bör man glömma mediepersonen och koncentrera sig pÄ verket. Faktum Àr att han Àr en bra författare: stilistiskt sÀker och med en förmÄga att skapa stÀmningar med prosan och ett dramatiskt sug i berÀttelsen."

Oline Stig, Sydsvenskan

"Smidig underhÄllning, och det Àr sannerligen inget man snyter ur nÀsan."

Jenny Teleman, Kulturnytt SR

"SjĂ€lv uppskattar jag att fĂ„ dras in i en fĂ€ngslande berĂ€ttelse utan de egoĂ€ltande drag som har kommit att dominera den svenska samtidslitteraturen utanför bĂ€stsĂ€ljarlistornas krim och romance [
] storartad underhĂ„llning."

Kristian Ekenberg, Gefle Dagblad


UpplÀsare: Livia Millhagen
LĂ€ngd:

3.7

740 recensioner

Gnista

2024-05-06

Bra men lite seg stundtals

Anne

2024-04-24

Skulle ha varit fler beskrivningar av tankar och tyckanden. Det finns en aning om nÄgot Àr svÄrt och ett djup, men boken dyker inte ner i det. Kul tvist i slutet. Det vill man gÀrna höra hur det mötet gick ;)

Emma

2024-04-14

LÀste klart pÄ tvÄ dygn, fastnade helt i deras vÀrld!