(19)

Greven av Monte Cristo

ljudbok


Greven av Monte Cristo Àr en av vÀrldslitteraturens stora klassiker, en fantastisk historia om kÀrlek, intriger, straff och hÀmnd.

Sjömannen Edmond Dantes faller pÄ sin bröllopsnatt offer för en illvillig komplott. Han fÀngslas för ett brott, som han inte har begÄtt, och tillbringar fjorton bittra Är i en fÀngelsehÄla. I sin fÄngenskap fÄr han kÀnnedom om en stor skatt, som Àr gömd pÄ ön Montecristo. Han planlÀgger sin flykt och en resonabel hÀmnd, som ska straffa dem som han anser vara ansvariga för hans öde. Eftersom han lyckats med att fly, Àr han inte lÀngre den naive sjömannen, som försvann i fÀngelsehÄlan pÄ ön If. Han Àr den charmerande, mystiska och kraftfulla greven av Monte Cristo.

Alexandre Dumas gav ut Greven av Monte Cristo som en följetongsroman (1830- och 40-talets stora modefluga) frÄn augusti 1844 till januari 1846. Den betraktas i dag som en av de största klassikerna, omtryckt i otaliga utgÄvor och filmatiserad upprepade gÄnger och fortfarande omÄttligt populÀr. InlÀsningen Àr baserad pÄ en oavkortad översÀttning av boken.

“Ett stycke perfekt historieberĂ€ttande.” – Robert Louis Stevenson

“Den största av alla flykthistorier.” – The Guardian

“Vad som gör Greven av Monte Cristo till en sĂ„dan överlĂ€gsen berĂ€ttelse Ă€r att hĂ€mnden inte Ă€r den enda kĂ€nslan som driver handlingen framĂ„t
 det Ă€r nĂ€stan en perfekt berĂ€ttelse – i mixen finns det Ă€ven kĂ€rlek, vĂ€nskap, avundsjuka, tro, bildning, arrogans och klass.” – Sunday Express

“En av de mest romantiska romanerna.” – Mail on Sunday

Alexandre Dumas (1802-1870) Ă€r mannen bakom nĂ„gra av litteraturhistoriens största klassiker, sĂ„som Greven av Monte Cristo och romanerna om De tre musketörerna. Han var extremt produktiv och lyckades sĂ„ledes med att skriva ca. 250 verk. BĂ„de Greven av Monte Cristo och De tre musketörerna kom ut som följetongsromaner i tidningen Le SiĂ©cle och uppnĂ„dde snabbt en enorm popularitet – en popularitet som fortfarande bestĂ„r med konstanta filmatiseringar och TV-adaptioner.


UpplÀsare: Martin Halland
LĂ€ngd:

4.4

19 recensioner

Anonym

2024-03-16

Riktigt bra, gillar sprÄket i den ocksÄ

Anonym

2024-01-17

Bra