(2)

Granatkastaren

e-bok


I ett tempel pÄ den kinesiska landsbygden berÀttar en ung man vid namn Luo Xiaotong sitt livs historia för en vÀlsinnad munk. Det Àr en berÀttelse om fattigdom, fördÀrv, vÄld och död som alltjÀmt rymmer sÄvÀl kÀrlek som förtröstan. Luo Xiaotong berÀttar med sagolika utsvÀvningar om hur fadern övergav dem och hur modern i sin spariver nekade honom att Àta kött, trots att de bodde i en slaktarby. Som pojke fantiserar han om knapriga grisöron, grytor med hundben, kokta grishuvuden, Äsnekött inlindat i lotusblad och all slags animalisk föda. Men en rad dramatiska hÀndelser fÄr honom att överge sin köttlÀngtan och söka sig till ett spartanskt liv som munk.

Den kinesiske nobelpristagaren Mo Yan Àr oefterhÀrmlig i sitt sÀtt att berÀtta: han kombinerar en storslagen fantasi med realistiska skildringar av livet pÄ den kinesiska landsbygden -- och alltid med ett underifrÄnperspektiv. Granatkastaren Àr en vildsint och absurt humoristisk roman.

"Om man till varje pris mÄste faststÀlla en handling i romanen kan man sÀga att den handlar om en ung man som oavbrutet fabulerar.«

ur Mo Yans efterord

Mo Yan (pseudonym för Guan Moye) Àr född 1955 och uppvÀxt i Gaomi hÀrad i nordöstra Kina. 2012 tilldelades han Nobelpriset i litteratur med motiveringen att han "med hallucinatorisk skÀrpa förenar saga, historia och samtid". Granatkastaren gavs ut i Kina 2003.

Om översÀttaren:

Britta Kinnemark Àr översÀttare frÄn kinesiska och före detta tjÀnsteman pÄ Utrikesdepartementet med Kina som specialomrÄde. Hon har tidigare översatt bland andra Lu Xun och Bei Dao samt varit verksam som frilansöversÀttare för SVT.