(0)

Fribytaren

e-bok


Efter nĂ€stan femtio Ă„rs kringflackande och sjöröveri pĂ„ Österhavet Ă„tervĂ€nder gubben Peyrol till sitt fĂ€dernesland, ett Frankrike hĂ€rjat och mĂ€rkt av revolution och krig. Peyrol, som letar efter en lugn plats att tillbringa sina sista Ă„ret i livet, hyser in sig pĂ„ en avsides belĂ€gen bondgĂ„rd. DĂ€r bor den ljuvliga Arlette tillsammans med sin revolutionĂ€ra faster Scevola.

Trots att Peyrol har dragit sig tillbaka Ă€r han beredd att göra en sista kraftanstrĂ€ngning för fosterlandet, och nĂ€r Napoleon kommer till makten – och den unge löjtnanten RĂ©a anlĂ€nder till bondgĂ„rden för att utföra ett uppdrag mot den engelska flottan – blir det svĂ„rt för Peyrol att inte erbjuda sina tjĂ€nster.

Fribytaren [The Rover, 1923] blev Joseph Conrads sista fullstÀndiga roman.

I översÀttning av Ernst Lundquist.

JOSEPH CONRAD [1857–1924] föddes i ryska Ukraina av polska förĂ€ldrar, gick till sjöss som sjuttonĂ„ring och slutade som kapten i engelska handelsflottan. Efter en svĂ„r febersjukdom bosatte han sig i England och började skriva romaner. Hans mest berömda verk Ă€r kortromanen Mörkrets hjĂ€rta [Heart of Darkness, 1899].