(33)

Fredrika Bremer

ljudbok


Fredrika Bremer la grunden för den svenska kvinnorörelsen. Men visste ni att hon ocksÄ var en hÀngiven resenÀr? Hon reste lÄngt, lÀnge och pÄ egen hand. TvÄ Är i mitten av 1800-talet flackade hon runt i Nordamerika. DÀrefter blev det fem Är pÄ resande fot i Sydeuropa och Mellanöstern. Följ med pÄ den banbrytande USA-resan dÀr hon trÀngs pÄ New Yorks gator, besöker socialistiska jordbrukskollektiv, Äker tÄg lÀngs Hudsonfloden och diligenser i vilda vÀstern, besöker slavplantage och blir kallad till personligt möte med sjÀlvaste presidenten.

De resenÀrer och Àventyrare vi kÀnner till Àr nÀstan alltid mÀn. En förklaring Àr förstÄs att kvinnor historiskt sett har varit bundna till hem och barn och dÀrför har haft svÄrare att ge sig ut pÄ vÀgarna för att stilla sin reslust. En annan förklaring Àr att de kvinnor som faktiskt reste ivÀg snabbt har blivit bortglömda, trots att de var mycket kÀnda i sin tid och skildrade sina resor i sÄvÀl tidningar som böcker.

I ljudboksserien Historiska kvinnliga resenĂ€rer berĂ€ttar Per J Andersson, författare och en av grundarna av tidningen Vagabond, om nĂ„gra av alla dessa förbisedda kvinnliga resenĂ€rer och upptĂ€cksresande som trots mĂ„nga hinder reste ut i vĂ€rlden. Fredrika Bremer – PĂ„ egen hand i Amerika Ă€r del 3 i serien dĂ€r alla avsnitt Ă€r fristĂ„ende.