(0)

Fly

e-bok


PÄ en vacker men avlÀgsen halvö, en vÀlbevakad enklav i unionen, inleds ett försök att lösa ett av Europas stora problem. HÀr har man lÄtit bygga ett litet mönstersamhÀlle dÀr de nyanlÀnda samlas upp innan de slussas vidare till medlemslÀnderna efter rigorösa kontroller; de som saknar giltiga papper skickas obönhörligen tillbaka.

Till denna plats anlĂ€nder romanens tre huvudpersoner – Marianne, Willy och Leila – av olika skĂ€l. Marianne, frĂ„nskild jurist som lockats av projektets lovvĂ€rda mĂ„lsĂ€ttning, har fĂ„tt arbete som handlĂ€ggare, ett arbete som hon blir djupt engagerad i. Willy, minister i sitt hemlands regering, har utsetts till högsta chef för anlĂ€ggningen och insett att han för trovĂ€rdighetens skull mĂ„ste bosĂ€tta sig pĂ„ platsen. Leila, som behĂ€rskar tre sprĂ„k, har anstĂ€llts som tolk men Ă€r i sjĂ€lva verket dĂ€r av helt andra skĂ€l som bara nĂ„gra fĂ„ kĂ€nner till. Mellan Marianne och Leila uppstĂ„r en nĂ€ra vĂ€nskap, och Mariannes förhĂ„llande till Willy utvecklas till en kĂ€rlekshistoria som mĂ„ste döljas för omgivningen.

Dessa tre mÀnniskors liv och röster flÀtas samman till en fÀngslande berÀttelse dÀr det Àr uppenbart att varje ytterligare vittne omkullkastar handlingen och dÀr frÄgan om hur det kunde hÀnda ÄterstÄr för omvÀrlden att söka svaret pÄ.

Fly, som Àr Cilla Naumanns sjÀtte roman, kan ses som en kuslig framtidsvision eller en skrÀmmande beskrivning av det som redan Àr verklighet: ett spel mellan oss innanför grÀnserna och dem utanför. Ur denna skildring av rÀdsla och korrumperad makt vÀxer ocksÄ dramat om de tre huvudpersonernas vÀnskap, kÀrlek och lojalitet.