(39)

Finlands historia

ljudbok och e-bok


De översiktsverk som finns om Finlands historia Àr skrivna av en generation, som Àr född före 1946, och som av olika skÀl har beskrivit Finlands historia ur en tÀmligen nationell synvinkel.Henrik Meinanders bok betjÀnar en större och mer heterogen publik Àn tidigare verk. HÀr placeras Finland genomgÄende in i ett större geografiskt sammanhang. De historiska linjerna blir lÄnga, utvecklingen gÄr frÄn ett omrÄde med separata folkstammar och en del av det svenska riket till autonomi, sedan sjÀlvstÀndig stat och frÄn 1990-talet Äter mot en integrering i en större helhet, EU. Historiens gÄng, dÀr nationer och nationella identiteter föds och ibland ocksÄ dör, framtrÀder pÄ ett fÀngslande vis.Den idag ofta förbisedda svenska tiden innehar en viktig stÀllning i boken; presentationen av vÄrt lands historia byggs pÄ tanken om ett land som uppkom inom och parallellt med det svenska riket. I varje kapitel behandlas landets sprÄkgrupper, sprÄkrelationer och identiteter, sÄ ocksÄ landets svensksprÄkiga befolkning och kultur som fÄr en mer ingÄende presentation Àn i tidigare översiktsverk.

Ett viktigt tema i det avsnitt som behandlar vÄr nyare historia Àr de teknologiska innovationernas betydelse för Finlands omvandling frÄn ett av Europas fattigaste lÀnder till en av vÀrldens mest konkurrenskraftiga stater.

Ljudboken Àr baserad pÄ en nyutgÄva frÄn Är 2014 med ett nytt avsnitt om 2000-talet.


UpplÀsare: Henrika Andersson
LĂ€ngd:

3.9

39 recensioner

Niklas

2022-11-09

UtmÀrkt historisk kavalkad, som ger varjehanda nordist vÀlbehövligt flankstöd för vÄrt territoriella suverÀnitet, samarbete och sÀrart.

Jo

2022-07-26

Delvis intressant.