(0)

Femtiofem meter under ytan

e-bok


Det Ă€r nĂ„got som inte stĂ€mmer med rivningshuset tvĂ€rs över gĂ„rden. En gardin fladdrar till. Den har Bengt-Gustav aldrig sett förut. Han gĂ„r dit fast han inte fĂ„r, och upptĂ€cker pĂ„ andra vĂ„ningen en dörr som Ă€r mĂ€rkt ”1982”. Det hĂ€r blir den första av flera tidsresor, dĂ€r Bengt-Gustav fĂ„r möjligheten att fixa allt det som gĂ„tt snett för hans pappa genom Ă„ren, allt det pappan skyller sin alkoholism pĂ„. Men det blir inte bĂ€ttre, snarare tvĂ€rtom.

Bara i vattnet Àr allt lugnt. I badkaret sÀnker sig Bengt-Gustav under ytan och tÀnker pÄ Guillaume Néry som lÀnge hade vÀrldsrekordet i fridykning - 113 meter ner i djupet utan vare sig syrgas eller mask. DÀr ser han sin livbÄt underifrÄn, den som han sitter i ensam. Den som ska rÀdda honom nÀr pappa spÄrar ur.

Till sist inser Bengt-Gustav att det han mÄste göra Àr att lÄta fler mÀnniskor komma upp i hans livbÄt hÀr och nu. Först dÄ kan bÄde han och pappan hitta en vÀg framÄt.

Conny Palmkvist har en osviklig förmÄga att som författare nÀrma sig det allra svÄraste av Àmnen, och göra det pÄ ett sÀtt som kombinerar magisk realism med ett absolut gehör för hur man gestaltar alla de ibland motstridiga kÀnslor ett barn i kris kan kÀnna.

”Femtiofem meter under ytan” Ă€r tredje delen i en tematiskt sammanhĂ„llen trilogi som utspelar sig runt Julaftonsgatan. LĂ€s ocksĂ„ ”Mina fem regler för livet” och ”Fyra minuter över tolv”.

Om "Mina fem regler för livet":

"...en gripande och välskriven mellanåldersbok, med humoristiska inslag, som inte väjer för de mörka sidorna i tillvaron. Slutet inger hopp." Dag Hedberg, BTJ-hĂ€fte 8, 2021.

Om "Fyra minuter över tolv":

"VÀldigt starkt och berörande om liv, sjukdom och kÀrleken i en familj" Vi LÀser