(0)

Fallet Kalteis

e-bok


Av författaren till 2008 Ă„rs bĂ€sta utlĂ€ndska kriminalroman – »Mordbyn«

MĂŒnchen, 1939. MĂ„nga gör som Kathie och lĂ€mnar landsbygden för att förverkliga sin dröm om det ljuva livet i storstaden. Hon Ă€r mörkhĂ„rig, söt och robust, i likhet med kvinnorna som pĂ„ senare tid försvunnit spĂ„rlöst i staden och dess utkanter. Partimedlemmen Joseph Kalteis ger sig ut pĂ„ vĂ€garna med sin cykel, efterĂ„t minns han inte vad som har hĂ€nt.

Fallet Kalteis baserar sig pĂ„ den sanna historien om MĂŒnchenbon Johann Eichorn, som vĂ„ldtog ett hundratal kvinnor och mördade fem. Han greps först 1939 och avrĂ€ttades i hemlighet, eftersom det inte fick komma till allmĂ€nhetens kĂ€nnedom att han var nationalsocialist.

Succéförfattaren Andrea Maria Schenkels andra kriminalroman belönades med Deutscher Krimipreis i januari 2008 och Àr liksom debutromanen Mordbyn en storsÀljare i Tyskland, med över 1 miljon sÄlda exemplar.

»Schenkels klara, precisa sprĂ„k, som mĂ„ste vara föredömligt översatt, och hennes intelligenta sĂ€tt att skriva om brottet och dess förutsĂ€ttningar kĂ€nns ovanligt och befriande. Jag tĂ€nker ofta pĂ„ Elfriede Jelinek under lĂ€sningen, pĂ„ till exempel Glupsk och Älskarinnorna. HĂ€r finns, om Ă€n inte lika direkt, nĂ„got av samma genomskĂ„dande. Ett hĂ„rt och oresonligt sĂ€tt att tala klarsprĂ„k om kvinnor och mĂ€n och om villkoren. Ingen lösning, ingen lindring. Inga bortförklaringar. Det hĂ€r Ă€r en otĂ€ck bok. Det hĂ€r Ă€r en vidrig vĂ€rld.«

Jenny Tunedal, Aftonbladet