(62)

Fallet Ebbe Carlsson

ljudbok


Expressen den 1 juni 1988: ”EXTRA: HOLMÉR I HEMLIG PALMESPANING”

Huvudpersonen Ă€r vid tillfĂ€llet sĂ„ okĂ€nd för allmĂ€nheten att tidningen vĂ€ljer att nĂ€mna den förre spaningsledaren Hans HolmĂ©r pĂ„ förstasidan. LĂ€ngre in i tidningen stĂ„r att lĂ€sa om en hemlig grupp som Ă€r godkĂ€nd av regeringen och som bedriver en egen utredning av mordet pĂ„ Olof Palme, och tidningen tillĂ€gger: ”Den nya gruppen leds inte av en polis, utan av bokförlĂ€ggare Ebbe Carlsson” som Ă€r en ”framstĂ„ende socialdemokrat”.

Beteckningen Àr korrekt. Ebbe Carlsson har inte nÄgon formellt ledande stÀllning i socialdemokratin, men Palme var en av hans nÀra vÀnner och han stÄr pÄ god fot med, bland andra, justitieminister Anna-Greta Leijon och Carl Lidbom, Sveriges ambassadör i Paris.

Den första dagens avslöjande Ă€r bara det första i en rad avslöjanden som pĂ„ kort tid leder till att justitieminister Anna-Greta Leijon, rikspolischef Nils Erik Åhmansson och SĂ€po-chefen Sune Sandström tvingas avgĂ„. Och hela Sverige vet vem Ebbe Carlsson Ă€r.

Gunnar Walls berĂ€ttelse Ă€r tidigare utgiven i textform med titeln ”Ebbe- Carlsson – sĂ„ fixas en mordutredning” i antologin VĂ€rldens största politiska skandaler, Semic 2008.


UpplÀsare: Per Juhlin
LĂ€ngd: