(11)

Europa : en personlig historia

ljudbok och e-bok


Europa: En personlig historia Àr en insiktsfull och fascinerande upptÀcktsresa genom Europas efterkrigstid av nutidshistorikern Timothy Garton Ash. Han Àr professor vid Oxfords universitet och skriver regelbundet i pressen om europeisk politik. I fem decennier har han bevakat nÄgra av Europas mest dramatiska skeenden och intervjuat dess huvudpersoner.

I den nya boken erbjuder han ett unikt perspektiv pÄ de möjligheter och utmaningar som prÀglar vÄr alltmer globaliserade vÀrld. BerÀttelsen spÀnner frÄn hans fars minnen frÄn D-dagen, via intervjuer med polska hamnarbetare och albanska gerillasoldater, till möten med arga tonÄringar i Paris fattigaste kvarter.

Som en röd trÄd löper författarens reflektioner över betydelsen av hemhörighet och hur den pÄverkar vÄra identiteter. UtifrÄn bÄde intellektuella resonemang och enskilda mÀnniskors erfarenheter utforskar han de politiska och kulturella krafter som pÄ olika sÀtt format vÄr kontinent, frÄn Berlinmurens fall till den nya nationalismens framvÀxt i Europa. Det blir en kunnig inblick i historien som ocksÄ Àr personlig och djupt engagerande, fylld av möten och anekdoter.


UpplÀsare: Lars Winclair
LĂ€ngd:

4.5

11 recensioner

Leif

2023-10-26

Hade verkligen ingen aning om vad jag skulle lÀsa. Trodde snarast pÄ lite underhÄllande vÀlskrivet om lite resor i Europa. Det Àr det, men ocksÄ sÄ mkt mer. En personligt hÄllen betraktelse av Europa frÄn Är noll och in i Ukraina kriget. En helt fantastisk historia som jag kommer bÀra med mig. Inser ocksÄ att jag sÀkert lÀst artiklar av honom genom Ären utan att komma. IhÄg författarnamnet. NÀr Polen befriande sig sjÀlvförtal helgen och lade om kursen mot demokrati (igen) sÄ var det TGA som skrev Guardians kommenterande text. En kÀmpande europé