(2)

Ett verkligt jordiskt liv : brev

e-bok


Karin Boyes författarbana blev kort – hon publicerade sin första diktsamling 1922 och tog sitt liv 1941. Men under dessa nitton Ă„r hann hon skriva inte bara den sĂ„ uppskattade lyriken utan Ă€ven romaner, essĂ€er och dagskritik. Idag intar hon en sjĂ€lvklar plats i den svenska nittonhundratalslitteraturen, och med sitt brinnande intresse för psykoanalys och samhĂ€lls- och kulturfrĂ„gor stĂ„r hon ocksĂ„ i centrum i bilden av det litterĂ€ra Sverige pĂ„ 20- och 30-talen.

Karin Boye föddes den 26 oktober 1900, och till hundraÄrsminnet av hennes födelse kommer nu ett urval av hennes brev, samlade och redigerade av Paulina Helgeson, litteraturvetare i Göteborg, under titeln Ett verkligt jordiskt liv. Urvalet Àr kronologiskt upplagt och spÀnner över hela Karin Boyes liv: frÄn skoltiden i Huddinge och studieÄren i Uppsala, över tiden med Spektrum och Berlinvistelserna och fram till de sista Ären i AlingsÄs.

Stort blandas med smĂ„tt, privat med offentligt i dessa brev som ibland Ă€r pratsamma och öppenhjĂ€rtiga epistlar och ibland koncisa meddelanden – alla dock med hennes unika tonfall. Boken börjar 1914 nĂ€r den unga Karin skriver om sin vĂ„nda inför det pĂ„gĂ„ende kriget och slutar 1941 under Ă€nnu ett vĂ€rldskrig. Åren dĂ€remellan Ă€r fyllda av sĂ„vĂ€l inre som yttre hĂ€ndelser och omvĂ€lvningar, och ett livs vardagsvillkor med allt frĂ„n julklappslistor till penningbekymmer. Bland adressaterna mĂ€rks förutom ungdomsvĂ€nner och studiekamrater bland andra Erik Mesterton, Margit Abenius, Ebbe Linde, Marika Stiernstedt, Sven Stolpe och Lydia Wahlström.