(29)

Ett nytt namn : Septologin VI-VII

ljudbok och e-bok


Nobelpriset i litteratur 2023

I den tredje och sista delen av Jon Fosses prisbelönta storverk "Septologin" nĂ€rmar det sig julafton. Asle kĂ€nner sig kraftlös men Ă€r fĂ€rdig med sin mĂ„lning, och för första gĂ„ngen har han tackat ja till att fira jul med grannen Åsleik och hans syster Guro. Han tar med sig hunden och kliver pĂ„ Åsleiks bĂ„t som ska ta dem till systern. Genom tillbakablickar följer vi vuxenlivet för Asle och hans vĂ€n med samma namn, som Ă€ven han Ă€r konstnĂ€r. Asle möter den stora kĂ€rleken i Ales och finner genom henne den katolska tron, fĂ„r stĂ€lla ut pĂ„ galleri och kan leva pĂ„ att mĂ„la alla de bilder som finns inuti honom. Den andre Asle gifter sig ocksĂ„, men bröllopet slutar i tragedi. Hans liv ser alltmer annorlunda ut Ă€n Asles; det som förenar dem Ă€r drickandet.

"Septologin" Ă€r en serie om sju romaner som utges i tre band. De utgĂ„r alla frĂ„n den Ă„ldrande Ă€nkemannen och konstnĂ€ren Asle. Under en tur till BjĂžrgvin ser han sin vĂ€n Asle ligga ute i snön – han har kollapsat av alkoholmissbruk och blir inlagd pĂ„ sjukhus. Septologin Ă€r en berĂ€ttelse om konst, Gud, alkoholism, vĂ€nskap och tiden som gĂ„r. Det handlar om döden, men ocksĂ„ om vad det vill sĂ€ga att vara i livet.



4.3

29 recensioner

Margit

2024-01-24

Detta Àr ett verk att lÀsa/ lyssna pÄ mÄnga gÄnger.

Anette

2024-01-22

Brynolfsson lÀser mycket bra . Boken rymmer bÄde sorg smÀrta minnen och avsked. Den ger en bild av livet som formas av hÀndelser och möten med andra. Försoning Àr det ord som sammanfattar min upplevelse av boken. Tack.

Annica

2024-01-19

Ett sÄ ovanligt sÀtt att berÀtta pÄ. Först tyckte jag att det var svÄrt att lyssna pÄ. Sen ju lÀngre jag lyssnade blev jag fÄngad av en slags monotont tempo.