(13)

Ett brev till mamma

ljudbok och e-bok


En berÀttelse om barndomen pÄ FÀringsö, om hur livet pÄ en gÄrd med nÀrhet till tvÄngsarbetsanstalten Svartsjö, sÄg ut i början av 1900-talet och flytten till den nybyggda gÄrden Karbytorp i SÄnga socken.

Hur orkade du? I ”Ett brev till mamma” stĂ€lls den frĂ„gan. Dottern Adele Crimaurt (f. Eriksson) berĂ€ttar om sin och sina Ă„tta syskons uppvĂ€xt pĂ„ en bondgĂ„rd i början av 1900-talet. Vi fĂ„r möta förĂ€ldrarna MĂ„rten och Kristinas vedermödor och mĂ„nga episoder frĂ„n gĂ„rden. Vi möter syskonen och deras arbetsbördor, att som barn delta i gĂ„rdens olika sysslor var en sjĂ€lvklarhet. Först pĂ„ Ölstaholm, senare pĂ„ gĂ„rden Bredlöt som man arrenderar. Vi fĂ„r ocksĂ„ följa hur drömmen om en egen gĂ„rd blir verklighet nĂ€r Karbytorp byggs. I slutet av boken följer vi Adele frĂ„n barndomshemmet pĂ„ FĂ€ringsö till första arbetet i Stockholm och hur hon sĂ„ smĂ„ningom förverkligar drömmen om att bli skĂ„despelerska. Mest i amatörteatersĂ€llskap dĂ€r hon med sin teatergrupp reser runt i hela Sverige men Adele hade Ă€ven en roll i en uppsĂ€ttning av Alf Sjöberg pĂ„ Dramatens stora scen Ă„r 1939.



3.8

13 recensioner

Cecilia

2023-06-14

VÀldigt bra bok! ett tidsdokument över hur det var att leva i Sverige pÄ tidigt 1900-tal. NÀr man lyssnar kÀnns det som en helt annan vÀrld för vÀldigt lÀnge sedan, men det var ÀndÄ bara nÄgra generationer bakÄt. KÀnns viktigt att komma ihÄg varifrÄn vi kommer.

Maria

2023-05-07

SĂ€ker bra men inte min typ av bok,lyssnade inte klart