(0)

En yankee vid Kung Arthurs hov

e-bok


Hank Morgan, en skicklig mekaniker i 1800-talets New England, fÄr ett slag mot huvudet och vaknar upp bland riddare och magiker i kung Arhurs Camelot. Hank anvÀnder sin moderna kunskap för att stÀlla sig in hos hovet, med mÄlet att förbÀttra samhÀllet i grunden, men faror lurar bakom varje hörn. Han gör sig till ovÀn med magiker och rojalister och vill dessutom försöka skydda kung Arthur frÄn motstÄndare, vilket Àr svÄrare Àn han kunnat tro.

En Yankee vid Kung Arthurs hov Àr en klassisk satir och ett av de första verken i litteraturhistorien som innehÄller en tidsresa. Det Àr en av Mark Twains mest unika historier, som anvÀnder den komiska inramningen för att driva lika mycket med dÄtident romantik och riddarideal som nutidens kapitalism.

I översÀttning av Astrid Borger.

MARK TWAIN [1835-1910] var en amerikansk författare uppvÀxt i Missouri, vilket utgör miljön i flera av hans romaner. Mest kÀnd Àr han för de tidlösa uppvÀxtskildringarna Tom Sawyers Àventyr [The Adventures of Tom Sawyer, 1876] och Huckleberry Finns Àventyr [Adventures of Huckleberry Finn, 1884]. Twains författarskap Àr starkt knutet till den amerikanska identiteten och William Faulkner ansÄg honom vara den amerikanska litteraturens fader, medan Ernest Hemingway har sagt att »All modern amerikansk litteratur Àr sprungen ur Mark Twains Huckleberry Finn«.