(37)

En lycklig kvinna

ljudbok och e-bok


TV-reportern Therese och hennes Paul har flyttat till villa med trÀdgÄrd, 3-Äriga dottern gÄr pÄ dagis, och förÀldrarna som bÄda satsar pÄ karriÀren ligger i stÀndig fejd med varandra om vem som ska ta ansvar för hem och barn. De har svÄrt att fÄ samlivet att fungera, Paul vill ha fler barn, Therese Àr utmattad. De möts egentligen bara nÀr det gÀller praktiska ting.

SĂ„ kommer plötsligt bud om att Thereses far Ă€r döende, han som svek henne i barndomen och som hon nyligen Ă„terupptagit kontakten med. Vid hans dödsbĂ€dd hinner hon reflektera över sitt liv och hon hamnar i en djup kris. Strax efterĂ„t blir hon erbjuden jobb pĂ„ ett nytt utrikesmagasin och skickas med kort varsel till Budapest för att göra en intervju med en kĂ€nd industriman. Det Ă€r dĂ„ hon lĂ€r kĂ€nna MiklĂłs KovĂĄri, filmfotograf med danskt pĂ„brĂ„. Trots att ingenting har hĂ€nt mĂ€rker Paul nĂ€r hon kommer hem att hon Ă€r förĂ€ndrad. Under nĂ€sta reportageresa till Östeuropa konfronteras hon med en annan verklighet – och den stora kĂ€rleken.

Den tredje delen i trilogin om Therese SkÄrup kan liksom de tidigare Thereses tillstÄnd (2000) och Det verkliga livet (2000) lÀsas fristÄende. Med oerhörd trÀffsÀkerhet skÀrskÄdar Hanne-Vibeke Holst hÀr ett parförhÄllande pÄ vÀg mot sin upplösning, hon beskriver ensamheten och smÀrtan men hon visar ocksÄ pÄ nödvÀndigheten av att slÀppa kontrollen och vara öppen för kÀrleken. Hon har fÄtt mycket uppmÀrksamhet för dessa romaner, dÀr hon skildrar en modern kvinnokonflikt och den svÄra balansgÄngen mellan moderskap, familj och yrkesliv.

Ur rec:

”…böckerna trycks stĂ€ndigt i nya upplagor och det Ă€r tydligt att hon fĂ„ngar sina kvinnliga lĂ€sare. Kanske mindre de manliga lĂ€sarna, men sĂ„ borde det inte vara. För hĂ€r kan mĂ€n lĂ€sa om hur kvinnor tĂ€nker, vilket Ă€r ovanligt, för normalt förbjuder ju den goda litteraturen att sĂ„dant sĂ€tts pĂ„ prĂ€nt, hĂ€r fĂ„r de veta nĂ„got om den 'filmromantiska' sidan hos kvinnorna… Som manlig lĂ€sare kĂ€nner man sig dĂ€rför som en fluga pĂ„ vĂ€ggen under en livlig vĂ€ninnelunch – och det blir man klokare av.”– Bo Bjornvig, Weekendavisen


UpplÀsare: Hannah Schmitz
LĂ€ngd:

3.9

37 recensioner

Anne-Marie

2023-05-10

Den bÀsta av de tre böckerna i serien. Lite svÄrt att förstÄ hur huvudpersonen kunde vara sÄ karismatisk med tanke pÄ hur hon betedde sig och den personlighet hon hade.