(114)

En enkel till Uppsala: Majas resa

ljudbok och e-bok


Hösten 1926 tar Maja Isaksson det djÀrva beslutet att lÀmna sitt hem och sin trygghet. Med en enkelbiljett till Uppsala i fickan kliver hon pÄ tÄget i Nattavaara. I Uppsala vÀntar jobbet som stÀderska pÄ rasbiologiska institutet och ett liv med sin stora kÀrlek, den kontroversielle professor Lundborg.

Snart blir Maja varse att verkligheten i Uppsala Àr lÄngt ifrÄn den hon förvÀntat sig. Ryktena om lapphÀxan som förvridit professorns sinne nÄr hennes öron, och blickarna frÄn Uppsalaborna talar sitt tysta sprÄk. Maja tvingas leva i skuggan av Lundborg, och nÀr hon blir gravid intrÀffar det som inte fÄr hÀnda. En mardröm tar sin början, och dess konsekvenser ter sig oöverstigliga.

En enkel till Uppsala Àr inte bara en sann berÀttelse frÄn Sveriges mörka baksida med vÀrldens första rasbiologiska institut som fond, det Àr framför allt Majas historia som Àr hjÀrtat i berÀttelsen, en stark kvinna frÄn samhÀllsmarginalen pÄ 1920-talet som vÄgade gÄ sin egen vÀg.

Författaren Ellika Shilling, brorsdotterdotter till Maja, skildrar Majas öde med ett sprÄk som fÄngar lÀsaren och mÄlar en varm och levande bild av den kÀrva situation som Maja befann sig i. Följ med pÄ Majas resa genom livets prövningar och glÀdjeÀmnen i en tid som format vÄr vÀrld.


UpplÀsare: Malin Janlöv
LĂ€ngd:

3.6

114 recensioner

carin

2024-05-02

Tyckte mycket om berÀttelsen. En kvinnohistoria som visar skillnaden mellan man och kvinna och hur underdÄnig kvinnans roll var.

Solveig

2024-02-21

Fint berÀttat om kvinnor pÄ 1920-talet. Tur att vi kommit lÀngre.

Marie

2024-02-12

Fin!