(17)

Eldens bok

ljudbok och e-bok


I nutidens Grekland bor en familj i djupet av en urÄldrig skog: Irini, musikern som lÀr barn att lÀsa och spela efter noter, hennes man Tasso, konstnÀren som stÀndigt mÄlar med skogen som musa, och Chara, deras lilla dotter vars namn betyder glÀdje. Den ödesmÀttade dag dÄ deras liv förÀndras för evigt slickas himlen av lÄgor som jagar fÄglarna framför sig. Skogsbranden som ska ödelÀgga deras hem och deras tillvaro kommer svepande.

I de pyrande ruinerna trÀffar Irini pÄ kroppen efter den som vÄllade branden, en fastighetsspekulant som bara hade tÀnkt brÀnna av lite mark att bygga pÄ men som istÀllet orsakade en katastrof. Han Àr döende, men orsaken Àr oklar, och i sitt ursinne över allt mannen berövat dem fattar Irini ett stundens beslut som kommer att förfölja henne.

Medan polisen utreder det gÄtfulla dödsfallet sörjer Tasso sin far, som ingen sett sedan branden bröt ut. Tasso brÀnde hÀnderna sÄ illa i eldsvÄdan att han inte kan mÄla, och nu har han svÄrt att försonas med den förkrossande förlusten av sin konstnÀrliga röst och sin Àlskade skog. Bara hans lilla dotter, som vill gottgöra den skada som skett, kan ge honom hopp inför framtiden.

Eldens bok Àr en sjÀlvlysande skildring med vackert sprÄk och innerlig ton. Den handlar om jakten pÄ mening i tragedins kölvatten, och om de universella band som knyter mÀnniskor till varann och till det land de ser som sitt hem.


UpplÀsare: Hanna Fred Ekman
LĂ€ngd: