(205)

Efterliv

ljudbok


Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnahs senaste roman Àr en omskakande berÀttelse om krig och kÀrlek under 1900-talets första decennier.

Som liten flicka lĂ€mnas förĂ€ldralösa Afiya hos en avlĂ€gsen slĂ€kting nĂ€r hennes Ă€ldre bror tar vĂ€rvning hos de tyska kolonialtrupperna. Hon vĂ€xer upp med en bildningstörst, men tvingas foga sig i kvinnans begrĂ€nsade plats i samhĂ€llet. Efter kriget Ă„tervĂ€nder inte brodern. Det gör i stĂ€llet en annan ung man – Hamza – som sĂ„ldes till krigsmakten av sin familj och har sĂ„rats svĂ„rt i kriget. Liksom Afiya kan han lĂ€sa, och de bĂ„da förĂ€lskar sig i varandra pĂ„ avstĂ„nd.

Efterliv, den tredje boken av Gurnah att översÀttas till svenska, Àr en ömsint och stundtals gastkramande skildring av mÀnniskor som kÀmpar för sitt eget vÀrde i skuggan av kolonialismens vÀrldsordning.



4.0

205 recensioner

Gunilla

2024-04-08

Bra bok. PĂ„ slutet gick det lite fort fram.

Monilina

2023-04-26

Fantastisk

Anonym

2023-01-13

Inte min smak, en lÄng berÀttelse genom flera generationer som enligt mig gör den pÄ flera sÀtt osammanhÀngande pÄ nÄgot vi. Mitten av boken som handlade om Hamsas liv var bra och beskrivande.