(0)

Du kunde ha varit jag

e-bok


Under tre dagar var jag och fotografen Peter Anand Ullberg ute pÄ Stockholms gator och frÄgade mÀnniskor vi mötte om de hade erfarenhet av psykisk ohÀlsa, egen eller som anhörig, och om de ville vara med i ett fotoprojekt.

Vi mötte mannen med heroinmissbruk som tyckte han var för ful för att bli fotograferad, mannen som sopade gatan och blev glad över att fÄ vara med, poeten och författaren, fashionistan och mÄnga anhöriga till nÄgon med psykisk ohÀlsa. Vi möte programledaren pÄ tv, ekonomiprofessorn, de hemlösa, en nyanlÀnd kille frÄn Afghanistan med sina kompisar som bott hÀr lÀngre, nÄgra unga pÄ vÀg till Pridefestivalen ... Psykisk hÀlsa berör oss alla. Med denna bok vill vi visa att nÀr det gÀller psykisk ohÀlsa, Àr vi alla bara mÀnniskor som kÀmpar hÀr pÄ jorden. Kanske Àr din granne, den som sitter bredvid dig pÄ bussen eller nÄgon du möter pÄ gatan drabbad. Vad vet vi om vad mÀnniskor tampas med i sina liv?

NÀr vi skulle fotografera pÄ Stureplan, hade vi planerat att stÄ under Svampen. Men nÀr vi kom dit lÄg det tvÄ hemlösa dÀr i sina sovsÀckar. Min första tanke var Äh nej, varför ligger de hÀr! , men de klev snabbt upp och hjÀlpte oss att hÄlla fotolamporna i blÄsten. De blev en del av vÄrt team och alla personer vi fotograferade, presenterade de sig för. FrÄn hemlösa i sovsÀckar till medmÀnniskor pÄ mindre Àn tio minuter. SÄ kan en frÀmling komma att bli ens bÀsta vÀn.

I denna bok har vi valt att inte skriva ut vem som Àr vem. De Àr alla bara mÀnniskor. Som du och jag.

Lou Rehnlund, verksamhetsansvarig HjÀrnkoll Stockholm