(4)

Drömmen om Chicago – Historien om en ung emigrant

e-bok


Tjugotreåriga Elsa drömmer om ett annat liv i Amerika. Ett liv där kvinnor tillåts vara självständiga och fria. I september 1921 stiger hon ombord på ångfartyget Drottningholm i Göteborgs hamn med tjugofem dollar på fickan. Sju år senare har hon etablerat sig som kontorist på Postverket i storstaden Chicago för den bestämda mrs Thompson. På fritiden roar hon sig med sina vänner och lever ett bekymmersfritt liv – till den dagen hon får ett ödesdigert telegram hemifrån. Elsas far är sjuk och hon måste genast resa tillbaka till Sverige …

”Drömmen om Chicago” är en verklighetsbaserad roman och den fristående fortsättningen på böckerna ”Det kom för mig i en hast – Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson” och ”Flickan med en lapp om halsen – Historien om ett finskt krigsbarn”.

Maria Bouroncle debuterade 2018 efter en lång karriär med internationellt biståndsarbete. Hennes gripande porträtt av sin mormors syster i "Det kom för mig i en hast" har översatts till flera språk och används sedan 2022 i litteraturundervisningen på University of California i Los Angeles (UCLA).



4.0

4 recensioner

Maria

2024-03-03

I ”Drömmen om Chicago” väver Maria Bouroncle skickligt samman sin tidigare bok om barnamörderskan Ingeborg med svägerskan Elsas hopp och längtan efter något helt annat än livet i lilla byn Vesene i Västergötland. Den svenska emigrationen till storstäder som Chicago är något jag inte känt till tidigare. Riktigt intressant och att dessutom uppleva den genom Elsas ögon gjorde att jag hade svårt att lägga ifrån mig boken. Kul också att fascinerande journalisten Ester Blenda Nordström kliver in och är en del av berättelsen.