(63)

Dotterdottern

ljudbok och e-bok


"En roman sÄ intensiv att ordern vibrerar och nÀstan lyfter frÄn sidorna."

- M-Magasin

”Det Ă€r ett viktigt och vĂ€rdefullt romanbygge som Susanna Alakoski skĂ€nker lĂ€sarna och jag glĂ€ds Ă„t att Ă€nnu en del i sviten Ă„terstĂ„r.”

- BorÄs Tidning

"Alakoski skriver den moderna arbetarromanen, med humor, komprimerade scener, en frihet frĂ„n förelĂ€sning och ideologi, en finurlighet i detaljer och dialog som gör lĂ€sningen behaglig och omvĂ€xlande. 
 Imponerande sakkunskap, trĂ€ffsĂ€kra markörer över tid och plats, ett berĂ€ttartempo och en angelĂ€genhet som man tar till hjĂ€rtat."

- Norrbottens-Kuriren

”Susanna Alakoski har skrivit Ă€nnu en roman med mycket atmosfĂ€r, dĂ€r historien följer tiden och blir levande.”

- Upsala Nya Tidning

Dotterdottern Àr del tre i Susanna Alakoskis kritikerrosade svit som följer fyra generationer kvinnor i samma slÀkt under 1900-talet.

NÀr Kathrines mormor vÀxte upp avlöste krigen varandra. SmÄ enkla bomullsspinnerier utvecklades till stora textilkoncerner. Kathrines mamma Greta flyttade till Sverige, hamnade i SkellefteÄ och upplevde textilindustrins framgÄngsÄr.

NĂ€r sjuttiotalet övergĂ„r i Ă„ttiotal gĂ„r Kathrine pĂ„ gymnasiet och vet i alla fall en sak: hon ska inte jobba i textilen. Inte bara för att en ny tid Ă€r hĂ€r - Algots Nord gĂ„r mot konkurs tillsammans med stora delar av övrig textilindustri – utan för att det finnas en annan vĂ€rld Ă€n mammas och mormors dĂ€rute.

Hon lÀngtar bort, inte bara frÄn smÄstadens instÀngda liv utan ocksÄ frÄn modersarvet, Finland och klÀdindustrin. Hon bara vet inte vart hon ska resa, eller hur. Hon pÄbörjar en planlös resa som tar henne till storstaden Göteborg och vidare ut i Europa och vÀrlden.

"Nyansrikt om textilindustrin och kvinnoliven."

- VĂ€sterbottens-Kuriren

”Hur traditioner och generationer bildar lĂ€nkar - just det blir sĂ€rskilt fint uttryckt i Susanna Alakoskis bomullsromansvit. Men centralt Ă€r ocksĂ„ skildringen av unga mĂ€nniskors uppbrott. De krafter som driver Hilda, Greta och Katherine att ge sig ivĂ€g. LĂ€ngtan efter ett bĂ€ttre liv, efter ett eget liv, eller helt enkelt ett liv. ... en praktfull gobelĂ€ng tillĂ€gnad finska och svenska arbetarkvinnor. Det Ă€r ett bĂ„de folkbildande och innerligt verk."

- Arbetarbladet

”Alakoski gestaltar med precision ett fullstĂ€ndigt schizofrent sexuellt kodsystem för flickor och unga kvinnor. De har sĂ„klart ocksĂ„ lust och begĂ€r, men kan helt plötsligt reduceras till verktyg i killarnas interna gemenskap och statushierarki. 
 Om BomullsĂ€ngeln och Londonflickan cirklade kring överlevnad, migration, arbete och drömmar, sĂ„ handlar alltsĂ„ Dotterdottern mycket om identitet och arv.”

- Sydsvenskan



3.9

63 recensioner

Annkatrine

2024-04-01

intressant

Thomas

2024-02-18

Stannade efter 10 minuter. Alldeles överfullt av tidsmarkörer. Fanns inget som fÄngade och gjorde att man ville lyssna vidare. TyvÀrr gillade tidigare böcker i serien skarpt.