(0)

Don Diego Karlsson de la Rosas roman

e-bok


Det Ă€ventyrets Argentina som hĂ€r skildras Ă€r det som Evert Taube sjĂ€lv upplevde i seklets början – den romantiska frihetens, passionsdramernas och de stora slĂ€tternas musikaliska och fĂ€rgstarka vĂ€rld. Vad Taube ger Ă€r ett sĂ€tt att leva, den fria artistens och gauchons stolta livsstil. BerĂ€ttelsen har ett rikt mönster med mĂ„nga förgreningar, och Taube hanterar romanformen pĂ„ ett mycket personligt sĂ€tt.

Don Diego Karlsson de la Rosa Àr en ung gaucho, ranchero, cirkusryttare, sjöman och Àventyrare, en frisk romantiker och Àlskare av kvinnors skönhet. Hans far var den svenske sjökaptenen Karl Karlsson, ocksÄ kallad Lejonmorr, hans mor en aristokratisk kreolska. Don Diegos liv Àr brokigt. NÀr vi först möter honom sitter han i ett dystert argentinskt fÀngelse, hÀktad för mord pÄ en cirkusdirektör. Senare dras han in i en vidlyftig grannfejd. Men det Àr kvinnorna och det fria gaucholivet som bildar sjÀlva rÀnningen i hans livs vÀvnad. Den vackra unga Moréna blir hans barndoms leksyster och hans ungdoms Àlskade. Men en oanad komplikation gör deras kÀrlek omöjlig. Det finns ocksÄ andra unga kvinnor som dras till Don Diego, den förmögna grevinnan TérÚse som blir hans beskyddarinna, en lindanserska som pÄstÄr att han Àr far till hennes barn, den aristokratiska Doña Beatrix de San Martin som Àr gift med en annan men Àlskar Don Diego.

Don Diego Karlsson de la Rosas roman andas Evert Taubes egen ungdomliga vitalitet, hans sinne för exotisk romantik och förmÄga att fÄnga natur och mÀnniskor. Dess berÀttarglÀdje Àr smittsam och kommer att ge Evert Taubes alla beundrare en uppfriskande lÀsupplevelse.