(5)

Djuriska

e-bok


”Det Ă€r fruktansvĂ€rt bra litteratur”

Svenska Dagbladet

”De tio novellerna Ă€r fulla av vackra, trĂ€ffsĂ€kra observationer om tillvaron och av en mycket skickligt skriven dialog.”

Dagens Nyheter

"Espersson har skrivit en samling noveller som verkligen Àr ett sammanhÄllet, kalejdoskopiskt verk, ett grÀvande i ett och samma tema dÀr varje ny novell förskjuter perspektiven en aning utan att den större bilden förloras."

Expressen

En pojke pÄ semester kommer för första gÄngen i kontakt med den italienska supporterkulturen och lÀr sig nÄgot om masker och lojaliteter. En Äterkommande dröm om Àlgjakt hÄller pÄ att ödelÀgga ett förhÄllande. En nyÄrsfest spÄrar ur innan den har hunnit börja, nÀr en man följer impulsen att öppna en fÄgelbur. Och i en annan tid, barndomens, pÄgÄr ett utdraget och blodigt slag mellan tvÄ killgÀng om vem som ska hÀrska över omrÄdets konstgrÀsplan, med en hund som insats.

I tio noveller möter vi mĂ€nniskor – inte sĂ€llan barn – som bĂ€r pĂ„ hemligheter och en dunkel lĂ€ngtan och som förhandlar sin tillhörighet till mĂ€nskligheten pĂ„ olika vis. De förstĂ„r inte alltid vad de gör, bara att det mĂ„ste göras. I fonden av de hĂ€r underhĂ„llande, egensinniga och rörande berĂ€ttelserna om ensamhet och sammanbrott tornar bilden av Rom upp sig: nĂ„got som skulle vara för evigt, men som gick förlorat.

......................................................................................................................

”Stilfulla, egensinniga, skruvat underhĂ„llande noveller om allt frĂ„n en ung pojkes första kontakt med italienska fotbollsfans och faran i att bĂ€ra fel fotbollströja pĂ„ en match, till hur en nyĂ„rsfest kan spĂ„ra ur genom att nĂ„gon rĂ„kar öppna en fĂ„gelbur.”

5 av 5 i Femina

”Att skriva absurdism med rĂ€tt tontrĂ€ff Ă€r svĂ„rt. Det blir alldeles för lĂ€tt rosa elefanter, nĂ„gonting flĂ„sigt i rösten. I novellsamlingen Djuriska förmĂ„r Johan Espersson skriva en lĂ„gmĂ€ld absurdism som övertygar.”

Gefle Dagblad

”Ett underverk i egen rĂ€tt Ă€r dock den avslutande novellen Fascisterna, som en kortfilm om nĂ„gra pojkars maktspel kring en fotbollsplan. Den Ă€r pĂ„ en gĂ„ng vĂ„ldsam, absurd, rolig och gastkramande. Mytologiskt - och miserabelt.”

Aftonbladet

"Just som man tror sig ha fÄtt grepp om en berÀttelse sker en diskret glidning som tvingar en att tÀnka om. Att Espersson dessutom skriver med ett slags vardagsnÀra men förhöjd konkretism som fÄr vÀrlden att framstÄ som rörande vacker gör inte saken sÀmre. Jag skulle bli förvÄnad om vi sÄg en starkare novellsamling i Är."

Amanda Svensson, Expressen