(2)

Djur och natur i fornnordisk mytologi

e-bok


Vinden och Äskan, vintern och sommaren, dagen och natten Àr exempel pÄ naturfenomen som vÄra förfÀder funderade över. Svaren pÄ frÄgorna hÀmtade de ur sin tro pÄ gudar, övernaturliga varelser och jorden som ett levande vÀsen.

Djur och natur i fornnordisk mytologi beskriver hur forntida nordbor förklarade sin vÀrld. Vi fÄr till exempel veta att natten och dagen styrdes av tvÄ gudar, att Loke lÄg bakom jordskalven och att den mÀktiga Nordan-vinden styrdes av en jÀtte i en örns skepnad. VÄra berg, skogar och sjöar skapades av en urjÀtte och de första mÀnniskorna uppstod ur trÀdstammar. För första gÄngen i modern tid beskrivs ocksÄ det Ärliga kretsloppet som inkluderar solstÄnd och dagjÀmningar och hur dygnet delades in.

Lars Magnar Enoksen gÄr tillbaka till de ursprungliga kÀllorna: den Àldre och yngre Eddan, landskapslagar och fornislÀndska sagor. Han ger hÀr en översiktlig bild av hur den forntida mÀnniskan sÄg pÄ djur och natur, men ocksÄ pÄ de mÄnga mytiska och spÀnnande gestalterna som MidgÄrdsormen, korparna Hugin och Munin och den sÀllsamma lind-

ormen. I vÄr moderna vardag finns fortfarande spÄr kvar efter nÄgra av dem.

Boken vÀnder sig bÄde till nybörjare i Àmnet och till dem som vill fördjupa sig ytterligare i vÄr spÀnnande fornnordiska mytologi.

Lars Magnar Enoksen Àr runolog, glimabrottare och författare. Han har tidigare utkommit med flera böcker pÄ Historiska Media, senast i raden Àr Gudar och gudinnor i Norden som utkom 2005.