(83)

Djur

ljudbok


Brandlarmet gick klockan 03.50 i den isande vinternatten. Ljudet var öronbedövande och nĂ„gon rusade runt i studenthemmets korridor och bankade pĂ„ dörrarna. Flickorna samlades ute pĂ„ gĂ„rdsplanen, paniken gjorde dem upprymda. Men nu sĂ„g de – röken och eldslĂ„gorna kom inte frĂ„n deras hus, det var utanför campus, borta vid lĂ€rarbostĂ€derna. Som 20-Ă„ring vid Catamount College blir Gillian Brauer förĂ€lskad – i poesi, i den karismatiske lĂ€raren Andre Harrow och hans hustru Dorcas som Ă€r en kontroversiell skulptris. Deras bohemiska livsstil, deras avsides belĂ€gna hus och nattliga hemligheter utövar en oemotstĂ„ndlig lockelse pĂ„ henne. Lust, spĂ€nning och Ă„ngest vĂ€ntar. Gillian Brauer Ă€r pĂ„ vĂ€g ner i helvetet.

Joyce Carol Oates visar sitt mĂ€sterskap i det lilla formatet nĂ€r hon efter VĂ„ld – en historia om kĂ€rlek Ă„terkommer med en roman om nĂ„gra unga collegeflickor, om passion och besatthet, om missbruk av tilliten, i en idyll som förvandlas till mardröm.

”Oates Ă€r strĂ„lande nĂ€r hon avslöjar den blandning av frĂ€ckhet och sĂ„rbarhet som finns hos unga kvinnor.” – Los Angeles Times

"En liten juvel… Oates gör oss inte besvikna, inte heller skriver hon ett ord för mycket.” – Washington Post Book World

”Storartad… Djur Ă€r nĂ„got av en jeu dÂŽesprit noir… Kortromanens form Ă€r exakt rĂ€tt.” – New York Review of Books