(2)

Diktsamlingar

e-bok


Denna volym samlar Cecilia Hanssons kritikerrosade tre första diktsamlingar.

Debutboken Revbensdagar, morgnar (2002) Àr en lyrisk berÀttelse om kÀnslor sÄ starka att de grÀnsar till patetiska. BerÀttelsens yttre ram utgörs av Wien. HÀr möts en man och en kvinna. Vilka de Àr och hur de har trÀffats Àr ovÀsentligt. Bara det som uppstÄr mellan dem betyder nÄgot.

TÀnj min hud. En förvandling (2005) Àr en lek med Franz Kafkas Förvandlingen, och kretsar kring en ung kvinnas utveckling, frigörelse och lust. En morgon nÀr jaget i TÀnj min hud. En förvandling vaknar upp Àr ingenting som det varit. Kroppen i flickrumssÀngen Àr full av vÀxtlighet, spricksÄr och lÀckor.

Spegelsken (2008) Àr en bok om viljan att fÄ vara den man Àr. Men ocksÄ om att kallas fulast i stan, vÀljas sist pÄ gympan, och om fönsterrutorna som en dag ska krossas. Spegelsken utspelas i ett drömlikt nittonhundraÄttiotal, i en smÄstad som kunde vara din.

Med en nyskriven introduktion till författarskapet av Kristian Lundberg.

"Cecilia Hanssons dikt Àr radikal, inte minst i bejakandet av grundvÀrden. Hennes dikt signalerar en ÄtergÄng till en av diktens funktioner, nÀmligen besvÀrjelse och Äkallan. Hanssons dikt vÀgrar att stÄ i tjÀnst. Det Àr en konsekvent hÄllning. Den strÀcker sig ut redan frÄn första sidan. Hon har en enhetlig stil. Konsekvent. Den skÀr som en kniv. Och det finns inte en enda falsk skorrande ton, inte ett enda överflödigt ord. Ingenstans ger hon efter för effektsökeri. De olika diktsamlingarna förefaller mig vara sam manlÀnkade utifrÄn en enda princip: KÀrleken Àr radikal. Att Àlska Àr att förlora sig. Och fÄ höra sitt namn ropas. Klar. Ren. Enkel. KÀrlekens alkemi innebÀr att den tyngd i bly som tidigare var plötsligt Àr förvandlad till guld."

Ur Kristian Lundbergs förord

Skrivet om Revbensdagar, morgnar:

Hansson skriver loss kvinnokönet frÄn dess vanliga tillstÄnd av mörkerhÄl eller pornografisk bild. Det kvinnliga könet syns nÀra, nÀstan inifrÄn, med flikar, hinnor och vÀtskor. Det begÀr som skildras Àr vilt och okontrollerat, och fortsÀtter lÄngt bortom mannen och marknaden.

Jenny Tunedal, Aftonbladet

Innanför Àr en tÀt och ordlös relation dÀr just fukten, vÀtskan tycks ha tagit över frÄn orden. Cecilia Hansson undersöker i sina exceptionellt kÀnsliga dikter en sorts hudens hud, ett omrÄde kring mÀnniskor som bara fukten (dikten) kan vidröra.

Joar Tiberg, LyrikvÀnnen

Cecilia skriver sammanhÄllet, komprimerat. Meningarna och satserna Àr som polerade Àdelsetenar.

Lisa Wede, SR P1

Det Àr en motsÀgelsefull text, karg men samtidigt blommande av organiska metaforer och sirliga upprepningar.

Dan Jönsson, Dagens Nyheter


Revbensdagar, morgnar Ă€r just sĂ„ hĂ€r snuddande ömtĂ„lig. Inget talat sprĂ„k, bara kropparnas rörelser – sĂ„ renodlas intimiteten i scen efter scen.

Amelie Björck, Göteborgsposten

Skrivet om TÀnj min hud. En förvandling:

Det Ă€r inte en ungdomsbok, inte en flickbok. Det Ă€r en djupt samhĂ€llskritisk bok – för den ger röst Ă„t nĂ„got som förut beskrivits med blyga flickors rodnande kinder pĂ„ skolgĂ„rdar runt om i landet eller med pojkars bullrunkning och tjyvkikande in i flickors omklĂ€dningsrum. Boken vĂ€xer för varje knivskarp och nĂ€rgĂ„ngen rad.

Pelle Andersson, Aftonbladet

Äntligen fĂ„r en flickas första lust vara det den i mĂ„ngt och mycket Ă€r; en förvirring över kroppens tunna skal som rĂ€mnar. Inte nĂ„got skört som knoppas omgivet av glorifierad Ă„ngest.

Anna Hallvarez, Norrbottens-Kuriren

TÀnj min hud Àr en modig diktsamling. Att beskriva detta stora, som pÄ en gÄng Àr sÄ privat och sÄ allmÀngiltigt Àr ingen lÀtt uppgift. Risken att hamna i klichéer kÀnns stÀndigt överhÀngande, men genom att lÄta upplevelsen bli unik i sitt skrÀckinjagande uttryck istÀllet för att försöka omfatta alla flickors pubertet undviker Cecilia Hansson de flesta fÀllorna.

Marie Pettersson, Helsingborgs Dagblad

Jag tycker om hur Hansson beskriver jagets relation till flickrumstingen. HĂ€r fungerar hennes poesi som bĂ€st – nĂ€r jaget utforskar tingen med ovana ögon.

Marit Östberg, Kristianstadsbladet

Skrivet om Spegelsken:

”Cecilia Hansson bygger med ett minimalt antal kondenserade meningar, bara en eller ett par per uppslag, upp en hel vĂ€rld. [
] Spegelsken Ă€r en mardröm, en otĂ€ckt klar minnesbild. Och med ett raseri kokande som bara den vuxna författaren kan tillĂ„ta sig: det hĂ€r var det jag inte stod ut med. SĂ„ hĂ€r illa gjorde det.”

Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Utanförskapet fĂ„r ett ansikte i Hanssons impressionistiska bilder av vad som hĂ€nder de sista dagarna i nian. De korta, sammanpressade raderna, ett slags lyrisk prosa, vibrerar av Ă„terhĂ„llen förtvivlan. TonĂ„rens vĂ„nda, drömmar och lĂ€ngtan trĂ€der fram i skildringen av det starka kĂ€nslotryck som huvudpersonen lever under. ”Jag Ă€r en lavendelprinsessa, med stenar i min kjolsficka.” Hansson beskriver med bĂ„de kĂ€nsla och intensitet en ung mĂ€nniskas protest mot samhĂ€llets likformighet, en protest som till sist tar sig desperata uttryck.”

Lena KĂ„reland, Svenska Dagbladet