(30)

Det vita skeppet

ljudbok och e-bok


Ut ur södern brukade det vita skeppet komma nÀr mÄnen var full och stod högt pÄ himlen. Ut ur södern gled det mycket mjukt och tyst över havet. Och oavsett om havet svallade eller var lugnt, och oavsett om vinden var hjÀlpsam eller ogynnsam, gled det alltid mjukt och tyst, dess segel utspÀnda och dess lÄnga, mÀrkliga rader av Äror rörde sig rytmiskt. En natt sÄg jag en man pÄ dÀck, skÀggig och klÀdd i fotsid klÀdnad, och han verkade teckna Ät mig att gÄ ombord och fara mot sköna, okÀnda strÀnder ...

H.P. Lovecraft (1890-1937) var en av de stora pionjÀrerna inom skrÀckgenren. Han Àr mest kÀnd för att ha skapat Cthulhu-mytologin, dÀr mÀnniskan Àr liten och betydelselös i ett ofattbart stort universum, fyllt med likgiltiga eller fientliga urtidskrafter.

Lovecraft hade en begrÀnsad lÀsekrets under sin livstid men hans verk har efter hans död kultförklarats och Àr en outtömlig kÀlla till inspiration för sÄvÀl författare som filmskapare. Han anses allmÀnt vara en av 1900-talets mest inflytelserika skrÀckförfattare.



3.1

30 recensioner

lovisa

2021-02-21

Mycket miljöbeskrivningar och lite handling