(92)

Det stora schackpartiet

ljudbok och e-bok


"Det stora schackpartiet", som Àr den fristÄende sjÀtte delen i Karl Eidems spionserie, erbjuder en dramatiserad skildring av spionhistoriens mörka och hisnande sidor.

Att Malin Johansson skulle bli sÄ fascinerad av spionage var lÄngt ifrÄn sjÀlvklart. Vilken som egentligen varit den utlösande faktorn kan hon bara spekulera i, men erfarenheterna frÄn SÀpo har sÀkerligen gjort sitt. Ju mer hon grÀvt, desto större har intresset blivit, och parallellt med hennes eget underrÀttelsearbete har en bok sakta tagit form.

Resultatet Àr en spÀnnande dramatisering av spionhistorien som börjar med KGB:s rekrytering av Kim Philby och smyger vidare genom kontraspionage och uppkomsten av amerikanska CIA. Och fastÀn kalla kriget nu sedan lÀnge Àr över, och KGB officiellt har upplösts, finns det tecken pÄ att spionverksamheten Àr lÄngt ifrÄn död och begraven. Kanske Àr det stora schackpartiet inte över Àn...

Förord skrivet av polischefen Jale Poljarevius, polisintendent och expert pÄ organiserad brottslighet. Han Àr Àven kÀnd för sin medverkan i TV-programmet "Efterlyst".

Den stÀndigt aktuelle författaren Karl Eidem har skrivit ett flertal fÀngslande böcker. Bland hans verk finns de hyllade romanerna om sÀpoutredarna David Karlén och hans kollega Hans Edelman.



3.1

92 recensioner

Mikael

2023-10-02

Ren faktabok!

stina

2023-08-06

Intressant att lyssna till

Lars

2020-11-17

Karl Eidem och boken Ă€r en faktauppgifter om SĂ€kerhetsorganisationer i framför allt Sovjetunionen som Stalin byggde upp för att skaffa information och skaffa sig fördelar om sina fiender. Spioner vĂ€rvades och frĂ„n framförallt fienderna för att förrĂ„da sitt land De levde ett farligt liv. De fick ju inte avslöjas, dĂ„ Ă„kte men 6 fot ner i jorden. Sovjetunionen var som sagt först och i minst 20 Ă„r efter första VĂ€rldskriget. I Sovjetunionen var ocksĂ„ GRU som vĂ€rnade om militĂ€rstrategin. England startade upp MI 5 för inrikes och MI 6 för utlandsfrĂ„gor. Även Secret Service och OSS ocksĂ„. USA startade upp CIA för utlandsfrĂ„gor och FBI för inrikes frĂ„gor. NSA övervakar avlyssning av Alla. Karl vet verkligen vad han skriver om. Och jag som vĂ€xte upp med Kalla Kriget LĂ€ste Ian Flemming Agent 007. Alla OSS böcker, 5 böckerna Kapten Biggles av Enid Blyton. John Lee Carre mfl i min barn och ungdom. Jag Ă€lskar ju allt om Agenter Spioner. Karl bygger upp boken som ett Schackspel, dĂ€rav namnet pĂ„ boken. Björn Löfgren lĂ€ser Ă€ven denna bok. Mitt betyg klar fyra av fem möjliga. Bokomslag mycket i olika gula nyanser. En klassisk Spion gĂ„r pĂ„ en gata med byggnader pĂ„ bĂ„da sidor. Lite Wild West kĂ€nsla fĂ„r jag. Jag Ă€r helt klart en stort fan av Karl Eidem hehe