(0)

Det blodiga parlamentet : Fyra tragedier

e-bok


William Shakespeare (1564-1616) föddes i Stratford-upon-Avon och trots att lite Àr kÀnt om honom rÀknas han som litteraturhistoriens viktigaste dramatiker. KÀnd och spelad redan under sin livstid fick hans trettiosju pjÀser ett Ànnu större erkÀnnande efter den första samlade utgÄvan sju Är efter hans död. I Norstedts klassikerserie presenteras nu fyra av hans viktigaste tragedier i nyöversÀttningar av Ulf Peter Hallberg med nyskrivet förord av Josefin Holmström.

Det historiska dramat RICHARD II (1595) utgÄr frÄn den engelske kungen som regerade 1377-1399 och koncentrerar sig pÄ hans sista tvÄ Är i livet, dÄ han gÄr frÄn att sitta sÀkert pÄ tronen till att genom en rad tvehÄgsna beslut hamna i en bitter maktkamp.

RICHARD III (1591) Àr ett av Shakespeares mest spelade verk, mycket tack vare kungens skÀndliga konspirationer om makten under Ären 1483-1485. Flera gÄnger filmad, stÀndigt i nya uppsÀttningar och ofta diskuterad utifrÄn författarens sÀtt att fritt förhÄlla sig till det biografiska materialet.

Av alla vÀrldens pjÀser Àr förmodligen HAMLET (1600) den mest omtalade. Prinsen av Danmark har blivit sjÀlva sinnebilden för den lidande unge mannen, vilken drivs av hÀmndlystnad gentemot sin faders mördare.

MACBETH (1606) rÀknas som en av Shakespeares mörkaste och starkaste pjÀser. Den utspelas i Skottland och Àr en skoningslös skildring av hur en politisk maktkamp förvrider sinnen och leder till svartsjuka och vansinne.