(679)

Den vita liljan

ljudbok och e-bok


Året Ă€r 1460. De italienska statsstaterna bekrigar varandra och pĂ„ven, Sixtus IV, intrigerar för att öka sin makt. I Palermo pĂ„ Sicilien föds ett flickebarn som fĂ„r namnet Catherina Gravina. Hennes mor Francesca kĂ€nner omedelbart att det Ă€r nĂ„got speciellt med den lilla flickan och innan hon dör i sviterna efter förlossningen bönfaller hon svĂ€gerskan Anna att ta med sig dottern till Messina, sĂ„ att hon rĂ€ddas undan den kĂ€nslokalle, kvinnoföraktande fadern.

Catherina fÄr en lycklig barndom. FosterförÀldrarna Àlskar henne som om hon vore deras egen och hon behÄller dessutom en sÀllsam kontakt med den döda modern som leder och beskyddar henne.

Anna och hennes man Antonio ger Catherina en nÄgot otraditionell uppfostran. Hon undervisas i allt en adlig renÀssansdam bör kunna men drillas Àven i manliga fÀrdigheter. Antonio upptÀcker ocksÄ hennes slumrande konstnÀrliga begÄvning. Vid 19 Ärs Älder Àr hon en talangfull konstnÀr, en ypperlig ryttare och en mÀstare med vÀrjan.

Men nĂ€r Antonio insjuknar och dör slĂ„s Catherinas tillvaro i spillror. Fadern Ludovico bestĂ€mmer att det Ă€r dags för dottern att gifta sig och sĂ€ljer henne för ett stycke land. Hennes nyblivne make gör Catherinas liv till ett helvete och misshandlar henne sĂ„ svĂ„rt att hon bara Ă€r ett hjĂ€rtslag frĂ„n döden nĂ€r hon mirakulöst rĂ€ddas. Men mardrömmen fortsĂ€tter och till sist tvingas hon fly. Under falsk identitet och förklĂ€dd till man beger hon sig till Florens för att söka sin lycka som konstnĂ€r. Av en slump trĂ€ffar hon Lorenzo de’ Medici, stadens hĂ€rskare och samtidens störste konstmecenat. Det uppstĂ„r en ögonblicklig kontakt dem emellan ...

LÀsaren bjuds pÄ en resa genom tid och rum och fÄr lÀra kÀnna en modig ung kvinna, som vÀgrar att lÄta sig kuvas och utmanar rÄdande normer. Hennes dramatiska livsöde lÀmnar ingen oberörd.


UpplÀsare: Kerstin Andersson
LĂ€ngd:

4.3

679 recensioner

Christina

2024-04-11

GĂ„r inte att sluta lyssna! SĂ„ bra!

Tord

2024-03-06

Fantastisk vÀlskriven.

Adrian

2024-01-27

sÄ otroligt bra bok Livskunskap historia tankenskraft kvinnors historia vÀrdegrunden allas lika vÀrde