(2)

Den unge Werthers lidande

e-bok


Den romantiske unge mannen Werther reser till landsbygden i ett nostalgiskt sökande efter ett enklare liv. DÀr, i byn Wahlheim, trÀffar han Charlotte och blir blixtförÀlskad. Trots att hon redan Àr förlovad kan Werther inte lÄta bli att fördjupa deras relation, och sina kÀnslor, tills hans misÀr över en framtid utan henne blir outhÀrdlig.

Johann Wolfgang von Goethes brevroman Den unge Werthers lidande blev en omedelbar succĂ© nĂ€r den publicerades 1774 och sĂ€nde den tidigare okĂ€nde Goethe rakt in i rampljuset. Över hela Europa spred sig »Werther-feber« med Werther-porslin, tavlor och till och med ett mode baserat pĂ„ Werthers utseende i boken.

I översÀttning av Erik Wilhelm Westee.

JOHANN WOLFGANG VON GOETHE [1749-1831] var en tysk diktare och författare. Goethes arbete var banbrytande och spÀnner över flera fÀlt, bland annat poesi, dramatik, humanism och teologi. Han Àr en nyckelfigur inom den tysksprÄkiga litteraturen och har haft ett omÀtbart inflytande pÄ tyska filosofer som Hegel och Shiller. Goethe debuterade med Den unge Werthers lidande [1774], 1808 kom hans magnum opus, den första delen av teaterstycket Faust.