(61)

Den svarta hingsten

ljudbok och e-bok


Walter Farley (1915-1989) var en amerikansk författare, som frÀmst skrev hÀstböcker för barn. Han Àr sÀrskilt kÀnd för den internationella bestsellerserien om den svarta hingsten med Den svarta hingsten (1941) som första bok i serien.

NÀr den 17-Äriga Alec Àr pÄ vÀg hem till USA, efter ett besök hos sin farbror i Indien, förliser bÄten och Alec överlever endast pÄ grund av att han tar tag i grimman pÄ en stor svart vild arabhingst, som drar dem bÄda, som enda överlevande, i land pÄ en öde ö. Alec och den vilda hingsten Àr beroende av varandra pÄ ön och lÄngsamt bygger de upp en tillit och en oskiljaktig vÀnskap mellan varandra. Den svarta hingsten litar sÄ mycket pÄ Alec att han lyckas fÄ hingsten ombord pÄ bÄten, nÀr de sÄ smÄningom upptÀcks av ett förbiseglande skepp. Tillbaka i USA hittar Alec en stallplats Ät Svarten och i samarbete med Henry, en pensionerad jockey, börjar de i hemlighet att trÀna Svarten för kapplöpning, efter att Henry har konstaterat att han besitter otroliga krafter. Det visar sig dock inte vara lÀtt att fÄ med Svarten i en kapplöpning och deras försök leder till en rad dramatiska hÀndelser innan de lyckas, pÄ ett ovanligt sÀtt, att fÄ honom att löpa mot nÄgra av vÀrldens snabbaste hÀstar.

Den svarta hingsten har sÄlts vÀrlden över och filmatiserades i en prisbelönad film 1979 producerad av Francis Ford Coppola. 1983 följdes den upp av en filmatisering av den andra boken i serien: Svarta hingsten kommer tillbaka. 1990-1993 kom filmerna ut som TV-serie. Böckerna om den svarta hingsten hör till de klassiska hÀstböckerna, som lÀses om och om igen av nya generationer hÀstintresserade.

“Den svarta hingsten Ă€r nog Ă„rhundradets mest berömda fiktiva hĂ€st.” – The New York Times


UpplÀsare: Kim Wesén
LĂ€ngd:

4.6

61 recensioner

Amanda

2024-04-25

Återupplevde historien som jag lĂ€st som liten och det var sĂ„ fint. Mycket bra upplĂ€sare.

Sigrid

2024-01-06

den var jÀtte bra

Lilly

2023-11-24

sÄÄ bra