(0)

Den lilla svarta

e-bok


HUR ÄR DET MÖJLIGT för de stora klĂ€dkedjorna att sĂ€lja en tröja till samma pris som en fika? Och hur kan priserna pĂ„ klĂ€der bara fortsĂ€tta att bli billigare? GĂ„r det verkligen ihop med den »hĂ„llbarhet« som Ă€r modebranschens nya honnörsord?

Efter boken Bomull en solkig historia om bomullsodlingens mörka baksidor fortsÀtter Gunilla Ander sin resa lÀngs textilindustrins lÄnga leverantörskedja. FÀrden tar oss frÄn Sri Lankas skattefria zoner som gjort »fashion without guilt« till sitt varumÀrke till ett av den globala modeindustrins största nav i Tirupurdistriktet i södra Indien. HÀr Àr miljökatastrofen ett faktum och slavarbete en del av vardagen för den allt större andelen kvinnor som sÀljs för att arbeta ihop till sin hemgift. De behöver aldrig undra vilken som Àr sÀsongens modefÀrg det syns tydligt i floderna dÀr de tvÀttar sina klÀder intill lekande barn och mÀn som drar upp fisk till kvÀllsmaten.

I Den lilla svarta tar Gunilla Ander oss med in bakom modeindustrins gröntvÀttade kulisser och skÀrskÄdar en bransch som utvecklar konsten att sÀlja sjukligt billiga klÀder och samtidigt belöna konsumenten med ett gott samvete.