(1)

Den inneboende

ljudbok


»I den hÀr historien sÀtts allt pÄ spel.« Ulf Olsson, Expressen

»Som lÀsupplevelse Àr det ibland omstörtande pÄ det vis ytterst fÄ böcker förmÄr. Man lÀmnar romanen med kÀnslan att ha fÄtt en del av sin vÀrld omstöpt, skapt pÄ nytt.« Henrik Sahl Johansson, Svenska Dagbladet

»Nobelpriset i litteratur 2018 borde gÄ till den polska författaren och journalisten Hanna Krall för hennes minnesarkeologiska sökande, samlande och hopfogande av vittnesmÄlen frÄn Förintelsen. Oförtröttligt har hon stÀllt andra frÄgor, lyft fram detaljerna, frammanat en försvunnen vÀrld, gett mÀnniskorna sina namn tillbaka.« Katarina Wikars, Sveriges Radio

Maria Àr den judiska flickan som man gömmer i den stora vÄningen och som inte fÄr titta ut genom fönstret, som aldrig hostar och aldrig kissar mellan klockan halv fyra och fyra. Marta Àr dottern i den polska familjen som gömmer Maria pÄ den ariska sidan i andra vÀrldskrigets Warszawa.

Eller Àr det tvÄ sidor av samma personlighet? Den mörka och den ljusa, vad man Àr och vad man kunde ha varit, eller kan bli. Maria och Marta, dubbelgÄngare och systrar, tvÄ skÀrvor av en krossad identitet: den judiska och den polska. Minnena av krigstiden, av barnhemsbarnen och den antisemitiska kampanjen i mars 1968 vÀcks till liv nÀr general Jaruzelski den 13 december 1981 utropar undantagstillstÄnd och författaren Äterigen kÀnner sig som en inneboende i sitt eget land.

HANNA KRALL föddes i Warszawa 1935 och överlevde förintelsen tack vare att ett fyrtiotal polacker gömde henne i olika lÀgenheter. Hon har tilldelats ett stort antal polska och internationella priser och översatts till ett tjugotal sprÄk. Den inneboende, hennes enda roman, skrevs 1981, utkom pÄ ett polskt exilförlag 1982 och pÄ ett hemligt förlag i Polen 1985, samma Är som den tilldelades Solidaritets undergroundpris.