(0)

De kidnappade Kinasvenskarna

e-bok


»Lika upplysande som brutalt nedslĂ„ende 
 Olsson berĂ€ttar effektivt och kunskapsrikt den groteska historien om hur tvĂ„ svenska medborgare, Peter Dahlin och Gui Minhai, bokstavligen rövas bort av den kinesiska diktaturen 
 De kidnappade Kinasvenskarna Ă€r en lĂ€ttlĂ€st och gedigen genomgĂ„ng av de senaste Ă„rens utveckling i Kina.« Björn Wiman, Dagens Nyheter

I Kina har tillstÄndet för mÀnskliga rÀttigheter försÀmrats rejÀlt de senaste Ären, vilket Àven drabbar utlÀnningar som vistas i landet. Bland annat har tvÄ svenskar nyligen kidnappats av kinesiska sÀkerhetsministeriet och tvingats erkÀnna pÄhittade brott pÄ statlig tv.

I arbetet med denna högaktuella bok har journalisten Jojje Olsson intervjuat Peter Dahlin, som 2016 utvisades frĂ„n Kina efter tre veckor i ett underjordiskt fĂ€ngelse och nu lever i Thailand. Han har Ă€ven talat med dottern och flera vĂ€nner till den svenske bokförlĂ€ggaren Gui Minhai, som oktober 2015 kidnappades av kinesiska agenter i sin bostad i Thailand. Hösten 2017 slĂ€pptes Gui Minhai ”fri” av kinesiska myndigheter, men blev i januari 2018 Ă„ter kidnappad av ett tiotal civilklĂ€dda agenter. Den 1 februari blev det officiellt att Gui Minhai Ă€r 2018 Ă„rs pristagare av IPA Prix Voltaire.

Journalisten Jojje Olsson Ă€r en av vĂ„ra frĂ€msta experter pĂ„ Kina. Olsson flyttade till Kina 2007, och har skrivit för över 100 svenska publikationer pĂ„ plats i Asien. Han bĂ„de lĂ€ser och pratar kinesiska flytande. Bland Olssons tidigare böcker mĂ€rks fackboken Det nya Kina – den repressiva stormakten (Historiska Media, 2016) och guideboken Mitt Peking (Karavan förlag, 2015).

I dag bor Olsson i Taiwan sedan han 2016 nekades visum till Kina, ett beslut som sannolikt var kopplat till hans rapportering om de tvÄ kidnappade svenskarna som denna bok handlar om. Boken visar ocksÄ hur den kinesiska regimen genom ökat ekonomiskt inflytande har börjat sprida sin politiska modell utomlands, Àven till Sverige.

De kidnappade Kinasvenskarna Àr första boken i Historiska Medias nya bokserie BrÀnnpunkt, som behandlar högaktuella och angelÀgna frÄgor pÄ djupet.