(28)

De arktiska konvojerna

ljudbok och e-bok


Medan andra vÀrldskriget rasade pÄ de ryska stÀpperna, i Afrika och inte minst i luftrummet över Europa, utkÀmpade tyska och sovjetiska elitstyrkor en bitter kamp i ett isolerat nordligt hörn av Europa. HÀr stod slaget om den isfria hamnstaden Murmansk dÀr Sovjetunionen mottog konvoj efter konvoj lastad med brittiska och amerikanska stridsvagnar, kanoner, flygplan, brÀnsle, handeldvapen och livsmedel.

För mÀnnen ombord pÄ de arktiska konvojerna var seglatserna fruktade och inte utan grund kallade manskapet dem "sjÀlvmordskonvojerna". Om de föll överbord vÀntade en snabb död i det iskalla havet och om fartygens lastrum, som var fyllda med brÀnsle och ammunition, trÀffades av en torped exploderade allt i ett eldhav. Turerna med de arktiska konvojerna och striderna pÄ nordfronten utmanade nÄgra av krigets mest hÄrdföra mÀn. Lyssna till deras berÀttelser hÀr.

Allt om Historia tar dig med pÄ en banbrytande resa in i det förflutna, sÄ att du kan delta i de största hÀndelserna i historien. GÄ tillbaka i tiden - till frontlinjen under andra vÀrldskriget, vikarnas hÀrjningar och egyptiernas tillbedjan av gudar. Allt om Historia Àr för den som vill veta mer om de spÀnnande och dramatiska hÀndelser frÄn det förflutna som prÀglat vÀrlden vi lever i idag.


UpplÀsare: HÄkan Mohede
LĂ€ngd: