(46)

Cosa Nostra: mannen som utmanade maffian

ljudbok och e-bok


»Din kista stÄr klar.« Redan 1987 fick Giovanni Falcone sin dödsdom frÄn Corleone-klanens boss Salvatore Riina, sedvanligt meddelad över telefon pÄ siciliansk dialekt. Detta i samband med den historiska »MaxirÀttegÄngen«, dÄ 474 mafiosi Ätalades.

Domaren Giovanni Falcone hörde till en grupp jurister som under första hÀlften av Ättiotalet kartlade och bekÀmpade Cosa Nostra, den italienska maffian, som i mÄnga Är hÄllit Sicilien i ett jÀrngrepp med mutor, utpressning, terror och mord, och med förgreningar i vitala delar av samhÀllet i hela Italien. Falcone var sjÀlv född och uppvuxen pÄ Sicilien, med barndomsvÀnner i familjer kopplade till maffian en bakgrund som var till stor hjÀlp nÀr det gÀllde att förstÄ Cosa Nostra inifrÄn. Falcones avslöjanden skulle kosta honom livet.

Den hÀr boken Àr Giovanni Falcones egen skildring av Cosa Nostra nedtecknad av journalisten Marcelle Padovani. I översÀttning av Leif Janzon.

»Förmodligen den mest sanna guiden till den italienska maffian som finns. PÄ sant Falcone-manér pÄstÄs inget utan att backas upp av bevis. Cosa Nostras inre struktur, rÀckvidden av dess makt, dess traditioner, sprÄk och vÄldsmetoder, kartlÀggs klart och koncist.« The Independent

»En lektion i maffians uppbyggnad, historia, syfte och maktutövning. En mycket privilegierad observatör ger sin syn pÄ den stÀndigt nÀrvarande maffian, som finns, men som aldrig syns.« Dagens Nyheter


UpplÀsare: David Book
LĂ€ngd: