(64)

Brytningstid

ljudbok och e-bok


Det Ă€r 1880-tal i Stockholm. Årets balsĂ€song stĂ„r för dörren men den artonĂ„riga Henrietta von Weidenhof Ă€r inte intresserad av att gifta sig. Helst av allt vill hon studera vidare i Uppsala. För att stilla Henriettas bildningshunger anstĂ€lls kammarjungfrun Lina, en jĂ€mnĂ„rig bokhandlardotter frĂ„n SmĂ„land. Flickorna kommer varandra nĂ€ra samtidigt som Henrietta mĂ€rker att Lina bĂ€r pĂ„ nĂ„got som smĂ€rtar henne djupt.

Medan vĂ€nskapen spirar trĂ€der den vĂ€lbĂ€rgade friherren Albert Riddersparre fram som en ytterst lĂ€mplig blivande man och Henrietta börjar övervĂ€ga Ă€ktenskap. Men ett ovĂ€ntat möte med den charmerande litteratören Gustaf ByrĂ©n stĂ€ller allt pĂ„ Ă€nda och med honom möter hon Stockholms kulturella elit. Med Lina som förklĂ€de beger sig Henrietta ut i ett myllrande, vĂ€xande Stockholm och en ny vĂ€rld öppnas för henne och tankarna pĂ„ Ă€ktenskap bleknar bort. Samtidigt gĂ€ckar Linas förflutna och Henrietta inser att Lina bĂ€r pĂ„ en hemlighet som kan bli ett hot mot hennes egen lycka och vĂ€lgĂ„ng 


Charlotte Sirc arbetade tidigare som flygvÀrdinna i Sverige och England och gymnasielÀrare i svenska och engelska. Idag driver hon textbyrÄn Versalis AB som frilansande redaktör och översÀttare. Hon har drivit antologiprojektet NÀr mammor dör som kom ut 2020 och var medförfattare till uppvÀxtskildringen Han köpte min tystnad 2022. Brytningstid Àr hennes skönlitterÀra debut.


UpplÀsare: Ella Schartner
LĂ€ngd:

3.7

64 recensioner

Karin

2023-12-17

Lite kul omgamla traditioner och brytningen runt förra sekelskiftet.

Hanna

2023-12-11

Vackert sprÄk och bra beskrivning av tiden, men handlingen Àr trÄkig och förutsÀgbar. Synd!

Jennifer

2023-10-29

Tidstypisk roman med intressanta detaljer frÄn svunnen tid. VÀldigt förutsÀgbar och beskrivningarna var lite vÀl tydliga och repeterades. Kunde somna till lite nÀr jag lyssnade och ÀndÄ förstÄ handlingen.